Gönderen Konu: Şiddet uygulamaya başladı  (Okunma sayısı 390 defa)

Çevrimdışı senempeh

• Yeni Üye
  • *
Şiddet uygulamaya başladı
« : Mart 11, 2009, 09:01:23 öö »
Merhaba Nil Hanım,

Son bir haftadır ne yapacağımızı bilmez durumdayız, yardımlarınızı rica ediyorum...

Eylül 2005 Ağustos doğumlu...7 aydır sabah 08:30 - 12:30 arası anaokuluna gidiyor...1 haftadır emzik kullanmıyoruz...Bıraktırmamız zor olmadı..İlk gece ağladı BAŞARAMAM diye ama o gece emziksiz uyudu...Sonra bir daha 1-2 kez lafı geçti...Kendisine emziği bırakırsa bisiklet alacağımıza söz verdik ve emzik olayını bu şekilde bitirdik...

Eylül prensip sahibi bir çocuk..Yani kararları var ve bize uygulatıyor..Örneğin o gün ne giymek istrse onu giyiyor..Çok fazla müdahele edemiyoruz..Fikrimizi söylüyoruz ama son kararı o veriyor...Giydiği pantolon çizmesinin üzerine dökülmeli, saçı sıkı bağlanmalı, tacı gevşek olmamalı, banyodan sonra muhakkak saklanmalı,saklambaç oynarken o bulun beni demeden onu bulmamalıyız.....v.b...Olurda biz onu saklandığı yerde görürsek buraya bakmayacaktınız diye ağlamaya başlar...Dans ederken bende dans etmeden ayakta beklemeliyim..Şarkı sonunda istediği hareketi yapmalıyım, oturarak bekleyemem v.s...Her gün yeni bir takıntı...Ama son zamanlarda iyice arttı bu durum..Herşeye ağlıyor...Son bir haftadır 3 kez ağlayarak uyandı gece..Sebepsiz ağlamalar, yanına gelince dokunma bana git diye bağrıyor babasına, '' Kızım neden ağlıyorsun '' diye soracak oluyorum hiç cevap vermeden bana vurmaya başlıyor...Yüzüme 10-15 defa vuruyor.. ( Evimizde kesinlikle şiddet yok ) 2 akşam önce yine dans mevzusunu bahane ederek bana vurmaya başladı...Bende vurmaya devam ederse küçük odaya gideceğimi söyledim. Durmadı bende doğrumu yanlışmı bilmiyorum ama dediğimi yaptım..Küçük odaya gidip kapıyı kapattım...Odanın önünde ağladı en sonunda özür dilerim anne dedi...Kapıyı açtım sarıldık konuştuk..bir daha yapmayacağına söz verdi ama yine dün gece sebepsiz olarak ağlamaya başladı...Yatağı tekmeliyor parmaklıklarını vura vura düşürüyordu... Sonra '' git bana dokunma '' diye babasına bağırmaya başladı...babası mutfağa gitti...bana vurmaya başladı..Hemen arkamı döndüm ve yattım...Ben arkamı dönünce babası geldi..bu sefer babasının kucağına gitti, sakinleşti ve uyudu....
Artık bu şekilde davranışlar gördüğümüzde nasıl davranacağımız bilmez olduk..Eylül' ü giydirirken saçını toplarken şimdi sinirlenecek diye geriliyorum...Saçını defalarca toplatıyor, beğenmiyor  ağlamaya başlıyor...Ağlama kızım neresini beğenmedin söyle tekrar yapayım diyorum ama her seferinde aynı tepkiyi veriyor...

bugün eşim öğretmenine de anlatmış..Öğretmeni Eylül'le konuşacağını söylemiş, lütfen sizinde nerde yanlış yaptığımıza ne yapmamız gerektiğine dair fikirlerinize ihtiyacımız var. Lütfen bir yol gösterin Nil Hanım....

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
Ynt: Şiddet uygulamaya başladı
« Yanıtla #1 : Mart 11, 2009, 08:19:33 ös »
Merhaba,
öncelikle Senem´in davranislari takintidan cok "SINIRLARI " arayan bir cocugun davranislarina benziyor.Her istedigini yaptirabilen cocuklar genelde daha da ileriye gidersem, daha da zorlarsam ne olacak diye bilmek isterler.SINIRLARI hissetmeye calisirlar.SINIRLAr cocuklarin kendilerini güvende hissetmesini saglarlar.Sadece bu yazdiklarinizdan yola cikarak evinizde kiziniza SINIR koymadiginizi söyleyemem ancak yazdiginiz cümlelerden örnegin son karari o verir cümlenizden yola cikarak genel bilgi verebilirim ilk etapta.
Kücük bir kedi düsünün, kocaman bir caddeye saldiginizda oradan oraya kosturur ne yapacagini bilemez, büyük cadde sinirsizlik onu korkutur.OYsa kücük bir odanin icinde kendisini güvende hisseder.Nereye yürüyecegini nerede kapi oldugunu bilir.Cocuklar da her istedikleri oldugunda sinirlar olmadiginda o kocaman caddede gibi hissederler kendilerini.HErnekadar eger alistilarsa ilk sinir koymalarda protesto da etseler daha güvende hissederler kendilerini. Kurallar duvarlar onlarin sINIrlaridir.
Ben ne dersem o oluyor hissi sandigimiz gibi cocuklarin kendilerine güvenmesini saglamaz.Cünkü cocuklar anne babalari her istediklerini yaptiklarinda kararlari hep kendileri verdiklerinde (ki gercek hayatta da bu imkansizdir ileride bunu da ögrenmemis olduklarindan dolayi zorluk cekeceklerdir) acaba ben önemli degil miyim düsüncesine kapilirlar.Halk arasinda yalnis bilinen birsey vardir.Her dedigimi yaparsam beni cok sever, istedikleri olmazsa sevilmedigini sanar diye.Bu cok yanlistir.Dikkat edin cocugun her dedigini yapan büyükanne ve babalar bazen cok sasirirlar cnkü cocuklar onlara karsi daha saygisiz davranirlar.Cünkü cocuklar kendilerine karsi kurallari olan SINIr koyan insanlarin onlari önemsedigini ve sevdigini düsünürler.Aksi takdirde ne yaparsam yapayim önemli degil her istedigimi yapabilirim diye o duvarlari olmayan cok büyük kocaman caddelerde kaybolmus hissederler kendilerini.Ayrica biz farketmesek de her konu son söz sahibi olmak onlara agir gelir.
Demokratik egitim cok önemlidir.Cocuklar da her konuda fikir bildirmelidirler.Kendileriyle ilgili konularda secim haklari olmalidir.Ama secenekler onlarin iyiligi icin büyükler tarafindan konulmalidir.
Bu birinci konuydu ikincisi de kizinizin bir takim hereketlerin tekrarindna hoslanmasi cok dogal.Sonucunun kendi istedikleri gibi bitmesi oyunda cocugun belirsizlikten korkmamasini saglar.Sonunu bildigi oyunlar, sürekli okudugu kitaplar cocugun kendini güvende hissetmesini saglar.Bu nedenle hep belli rutinler cocuklari rahatlatir.Bazi cocuklar icin bu rutinler cok cok önemlidir ve belli yasa kadar bu rutinlerde degisiklik olmasi onlari üzer.Benim kizimda rituallerinin degismesinde zorlaniyor örnegin.ZAman gectikce daha esnek olmaya basladi.Eskiden ninnilerin sirasinin degisik olmasi  bile onu rahatsiz ediyordu.Hala tutundugu rutin seyler var ve hep onun bildigi sirayla yapilmasini istiyor.Dedigim gibi zaman gectikce kendine güveni gelistikce degisikliklere, istisnalara daha acik oluyor.Bu tekrarlar hastalik derecesinde olmadigi sürece, cocugun günlük hayatini etkilemedigi sürece ( örnegi durup duurp el yikamaya gitmek bir takintidir ve günlük yasamini etkiler) cocuga izin verilmelidir.
Ancak eger cocuk sadece benimd edigim olsun diye hep istediginin yapilmasi konusunda diretiyor ve süreklid e anne baba kurallarindan vazgeciyorsa bu yanlistir.
Kizinizin sürekli aglamalarinin bu yukarida söylediklerimle hic bir alakasi olmayabilir.Böyle uzaktan kisa bir mesajla bir cocuk hakkinda onun ihtiyaclari hakkinda birsyler yazmak imkansiz.Ben sadece siziny azdiklarinizdan yola cikarak her cümlenizi degerlndirip gözümün önüne gelen tabloya göre gerekli bilgileri yaziyorum.Siz de kendi davranislarinizi gözden gecirip bu genel bilgilerden yanlis yapip yapmadiginizi tartip ona göre bir karar verebilrsiniz.Eger yukarida bahsettigim SINIRLari kiziniza cizemediyseniz esinizle oturup birlikte bundan sonra ne yapmaniz gerektigini konusup ortak kararlar almali ve kiziniza karsi ayni cizgide hareket etmelisiniz.
Bir baska ihtimalde kizinizin su meshur inat döneminde olmasi.Inat döneminde cocuklar aglamak icin kücück bir neden bulurlar ve duygu patlamasi yasarlar.Aglayarak bagirarak istedikelrini yaptirmaya calisirlar.SINIrlari denerler ve bu sinirlar sayesinde kendilerini de denerler.
Oyunlarda her seferinde sadece onun istediginin olmayacagini da anlamasi gerekir.Tek cocuklar bu konuda epey zorlaniyorlar.BEnim kizimda bir süre önce hep onund edigi gibi oynanasin istiyordu, bir baskasinin oyunu bir baska sekilde kurmasi onu rahatsiz ediyordu.Anaokuluna gittiginden beri, kardesleri oldugundan beri daha hizli uyum saglamaya basladi.Kiziniz da zamanla oyunlarin hep onun istedigi gibi oynanamayacagini, diger insanlarin da istekleri oldugunu ögrenecektir ve ögrenmelidir.Bol bol okul sonrasinda da yasitlariyla görüsmesi iyi olur.Tek cocuk sendromuna uyan bu davranislari ortadan kaldirmanin en önemli yolu evde tek cocukta olsa sürekli yasitlariyla bulusturmaktir.
Kiziniz size vurdugunda ilk tepki olarak baska bir odaya gitmeniz oanki duygularinizla hareket etmis oldugunuz icin normal.Ben de birkez cok sasirdigimdan kizimdan beklemedigim bir davranista odayi terketmistim.Ancak bu davranis sürekli olmamali.Cünkü cocuklar ne yaparlarsa yapsinlar anne babalarinin onlarin hareketlerine kizmis oldugunu kendilerine degil davranislarina kizmis olduklarini ve herseye ragmen onlari sevdiklerini bilmelidirler.cocuktan kacip saklanma kücük cocuklarda sevgiden yoksun birakma gibi anlasilabilir.Kendisini suclu hissetmeye kendine güvenin bozulmasina neden olabilir.Benim davranisim yüzümden annem gitti, beni terketti düsüncesine neden olabilir.Bunun yerine cocuk davranisinin onay görmedigini hissetmesi gerekir.Siz O na bu davranisindan dolayi üzgün oldugunuzu, kizgin oldugunuzu ve biraz sakinlestikten sonra (her ikinizde) konsuucaginizi söyleyip bir süre kendinize zaman taniyabilirsiniz.Bu sekilde kiziniz siin onun davranisina kizdiginizi ama biraz sonra o konuda tekrar konusacaginizi bilir.Siz de biraz düsünme firsatiy akalamis olursunuz.Ama aslinda butür durumlarda ilk verilen tepkiler en önemli tepkilerdir.Hemen elini tutup kararli ama bagirmadan "Hayir bana vurmani istemiyorum" diye gözlerine bakmaniz gerekir.Yüzünüze 10-15 defa vurmasina asla izin vermemelisiniz. Ilk vurusta hemen elini SIKICA tutup sert ama bagirmadan tepki vermelisiniz.
Kizinizin sürekli aglamasinin altinda yatan sebeplerden birisi de stres olabilir.Son günlerde ondan asiri bir beklenti olmus olabilir, okulda arkadaslariyla arasinda birsey olabilir, emzik birakma sonucunda kendisini nasil rahatlatacagini bilmiyor olabilir.Acikcais okadar cok neden olabilir ki benim burada hepsine deginmem imkansiz ve gereksiz olur.Siz bu birkac gün icinde kizinizi tekrar gözlemleyin.Bana onun nezaman hangi davranisi sergiledigini ve sizin direk hangi tepkiyi verdiginizi yazin.Bu sekilde birkac örnekten yola cikarak onu rahatsize den ya da ihtiyaci oldugu seyi bulabiliriz.
Kizinizin gergin oldugunu düsünüyorsaniz aglamak istediginde sizin kucaginizda aglayabilecegini söyleyin.Size vurmak yerine kucaginiza oturup size sarilarak rahatlayabilir.Kizimin emzik biraktigi kardeslerinin oldugu stresli döneminde hemen "anne kucakk" diye agliyordu.Ikimiz bile tartismis ve ona cok kizmis bile olsam kucagimda aglyior rahatliyor sonrasind akonusuyorduk.Kimi zaman SIKIca tutmak iyi gelebilir.
Her cocugun böyle dönemleri olabiliyor.Uykudan aglayarak uyanmasi da yogun bir dönem gecirdigini gösterir.Sakin kalmaya ve tutarli olmaya calisin.Haberlerinizi bekliyorum.
Sevgiler

Çevrimdışı senempeh

• Yeni Üye
  • *
Ynt: Şiddet uygulamaya başladı
« Yanıtla #2 : Mart 12, 2009, 09:14:08 öö »
Çok çok teşekkür ederim Nil Hanım...Cevabınızı okudum ve birkaç kez daha okuyacağım..Yol gösterdiğiniz için çok memnunum...Bugünden itibaren gözlemlerimi size olduğu gibi aktaracağım..Umarım bu dönemi çabuk atlatırız..