Gönderen Konu: Empati kurmak  (Okunma sayısı 1156 defa)

Çevrimdışı manolya

• Deneyimli Üye
    • bebek yüzme
Empati kurmak
« : Aralık 20, 2008, 01:16:50 ös »
Merhaba Nil

Yöneltmek istedigim soru söyle: Koray genel olarak uyumlu bir cocuk. Söylenenleri yapiyor ama su aralar yeni bir moda türedi evimizde. Koray oyun saat bittiyor, lütfen birazdan artik odamizi toplayalim dedigim vakit, uzun bir yaaa cekiliyor. Yani hemen topla odani demiyorum, onu birazdan toparlanmamiz gerektigini hatirlatiyorum veya bir yere cikarkende önceden birazdan gitmemiz gerek diye uyariyorum. Siimdiye kadar bu iyi gidiyordu az cok. Su ara ama birsey ricada bulunca yaaa lari siraliyor.
Bende kendime böyle bir yöntem sectim. Olay üzerinden sonra  gelip bana farkli birsey anlatmak istiyor veya bir ricada bulunuyor ve ben seni dinlemicegem veya bakmayacagam diyorum, cünkü sende beni biraz önce dinlemedin. Ben nicin bu durumda seni dinleyimki? Sen suan kendini nasil hissediyorsun diyorum, ben seni dinlemeyince? Ona küs olmadigimi ama o beni dinlemezse bende dinlemicegemi söylüyorum. Sonra ise yariyor ve yapilmasi gerekeni yapiyor. Bu cok yorucu oluyor. Bu olaylar yeni, ama kendimce acaba bu davranis ile dogru mu yapiyorum diye düsündüm? Bir nevi empati kurmak gibi degilmidir? Yoksa daha farkli mi yaklasmam gerek? Birde bu yaaalarin  bir sebebi olabilirmi? Yorgunluguna yoruyorum bazen ama bu gittikce artmaya basladi ve beni rahatsiz ediyor ve bunu onada söyledim.

cevabin icin simdiden tesekkürler & iyi pazarlar!

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
Ynt: Empati kurmak
« Yanıtla #1 : Aralık 24, 2008, 08:18:54 ös »
Koray 'in davranislari normal Manolya. Okulda da diger cocuklardan görüyor olabilir. Bu sekilde tepkiler vermesi dogal önemli olan sonucta kurallara uyup uymadigi. Biz büyükler bile canimiz is yapmak istemediginde "Öfff , yaaa canim da hic istemiyor" gibi tepkiler verir kendi kendimize bile söyleniriz.
Senin  yaptigin gibi "Sen kendini naisl hissedersin" tarzi bir geri bildirimi Tuana ya ben de yapiyorum ancak cok SIk yapilmamali. Ayrica cocuga seni dinlemiyorum, seninle konusmuyorum seklinde  ifadeleri kullanmamak daha dogru olur. Onunla konusup bilincli olarak deneme yapabilirsin. Deneyelim istersen bugün ben Koray olayim sen de Manolya ol ve ben seninbana yaptigin gibi seni dinlemeyeyim nasil hissedeceksin kendini diye bir öneride bulunabilirsin. Bi rsüre icin rolleri degisebilirsiniz.
Tuana anaokulunda birisindne duyup bazen yüksek sesle "Yapma de-dimmm" seklinde sert konusuyor. Ben hemen göz hizasina gelip "Tuana ben seninle böyle konusuyor muyum annecim" diyorum hemen hayir diyor tabi. "Peki benim seninle böyle konusmami siter misin" diyorum hemen bagiriyor"Hayir anne sakin böyle konusma benimle ben de konusmayacagim" diye. Cünkü bir iki kez onun konustugu tonda onunla konustum. Tuana oldum ben  nasil hissediyorsun kendini diye sordum. Cok etkilendi. Simdi sadece sormam yetiyor. Ben sana söyle yapsam nasil hissedersin kendini annecim, ya da Tunay senin ayaginin üstüne otrusa ziplasa nasil hissedersin kendini gibi sorulardan sonra "Üülürüm, canim acir, aglarim" gibi cevaplar veriyor "ben de yapmayacagim anne sen öyle yapma sakin" diyor. Bu empati kendisini baskasinin yerine koymak ancak santaj, sart kosmak, ceza vermek bu tür oyunlarla cok ince bir cizgiyle ayriliyor o nedenle dikkatli olmak gerekiyor. Sen söyle yaptin ben de konusmuyorum gibi bir ifade cocuga sadece "Seni sadece benim istedigim gibi davrandiginda seviyor ve seninle ancak dogru davrandiginda konusuyorum" gibi bir bildirimde bulunulmamalidir.Bunlara dikkat edersen eminim empati kurmak ise yarayacaktir.
Kolay gelsin:)

Çevrimdışı manolya

• Deneyimli Üye
    • bebek yüzme
Ynt: Empati kurmak
« Yanıtla #2 : Aralık 25, 2008, 08:24:44 öö »
Bu yöntem ile Koray söylenenleri yaptigi halde, banada cok positif gelmemisti.  Bende dinlemicegem, bakmayacagam dedigim vakit kendimi huzursuz hissediyordum. Negatif bir cümle idi. Sezgilerim agizimdan cikan kelimelerin dogru olmadigini söyledi hep. Böyle birsey icin pedagoji uzmanin gitmezdim galiba ve ise yaradigi icin icim titreyerek belki devam ederdim? Kim bilir ? Rayindan cikmsi bir tren oldugumuzu fark edemeyebiliriz. Iyki varsin, cok tesekkürler.

Evcilik oynarken, Koray baba olup Selin anne olup, bende cocuk oluyorum, böylece onlari gözlemlemeye calisiyorum ve kendim hakkindada birsey ögrenebiliyorum. Dün hatta oynadik ama Koray artik bunu kullanip, gel sana cukolata vereyim diyip, buz dolabini aciyor. Tabii Babada bir parca yesin diyor. Böylede islerini biliyorlar ;D