Merhaba,
7 ay once 4 yasindaki kizimiz ve 2,5 yasindaki oglumuzla birlikte Endonezya'ya tasindik. Sanirim bayagi bir sure Turkiye'ye donmeyecegiz. Buraya tasinirken evimizde, kendi benimsedigimiz degerleri yasatabilmek adina, yanimizda bol bol Turk bayragi, Ataturk resmi ve Turkce kitap getirmistik. Kendi kendimize cocuklarla 29.Ekim'i kutladik, hatta elciligin Cumhuriyet Balosuna gittik, 10.Kasim'da Ataturk'u andik. Cocuklar sadece bizimle ve buradaki bir avuc Turk arkadasimizla Turkce konusuyor. Evde genelde Turk yemekleri yeniyor, ve aslinda Istanbul'daki hayatimizi bazi farklarla burada yasamaya devam ediyoruz.
Kizimin okulu uluslararasi bir okul ve pek cok milletten cocuk bir arada. Okulun yaklasimi cocuklarda kendi milli kimlik bilinclerini oturturken, farkli kulturleri, dinleri ve dilleri de kabullenip, kutlamak. Mesela Birlesmis Milletler gunu kutlandi, her cocuk kendi milli kiyafetiyle gitti okula, anneler cocuklarin denemesi icin kendi yemeklerini yapip getirdiler.
Simdi de, yil sonunun yaklasmasi sebebiyle "Geleneksel Aile Kutlamalari" haftasi kutlayacaklar. Hem tek tek Noel, Hannuka kutlanmasin, hem de diger cocuklara haksizlik olmasin dye sanirim, her cocuk kendi ailesinde geleneksel olarak yapilan bir kutlamayi tum sinif arkadaslariyla yapacak. Bu bir seremoni , yemek, aktivite, susleme yada herhangi birsey olabilir. Harika bir fikir. Ancak benim derin dusuncelere dalmama sebep oldu. Cunku dusununce yilbasinda kabak tatlisi yapmak, bebegin disi cikinca dis bugdayi yapmak ve asure yapip dagitmak disinda fazla bir gelenek gelmedi aklima hala uyguladigimiz. Bayramlarda yenen aile yemegi gelenegi esimin ananesi vefat edince sona ermisti, zaten herkes tatile ciktigi icin bayram gelenegimiz yok olmus. Kandillerde kandil simidi gelenegini uygulamaya calisacagim. Ama pek de baska birsey aklima gelmedi. Kendi aile icin rituellerimiz tabii ki var, aksam yemekleri, cumartesi sabahi kahvaltilari ve hafta sonlari cok ozel aile zamanlari bizim icin. Ama Turk'luge dair ne yapiyorum diye dusununce, fazla birsey bulamiyorum yemekler disinda.
Siz, yurtdisinda cocugunu buyuten bir anne olarak evde ne tur geleneklerimizi uyguluyorsunuz, yasatmaya calisiyorsunuz? Tavsiyeleriniz icin simdiden tesekkurler.
Selen