Gönderen Konu: ÇOCUKLARDA TİK  (Okunma sayısı 895 defa)

Çevrimdışı hlya

• Yeni Üye
  • *
  • herşey oğlum için...
ÇOCUKLARDA TİK
« : Kasım 11, 2008, 08:58:55 ös »
merhaba
kendi oğlumla ilgili değil yeğenimle ilgili bi sorunumuz var .. yeğenim 9 yaşında 1.5 yaşında bir kardeşi var .. bir kaç aydır tik başladı yazın sürekli burnunu çekiyordu şimdi ise sürekli kaşlarını kaldırıyor, belirli zamanlarda değil sürekli yapıyor farkında olmadan, acaba nedeni ne olabilir psikoloğa götürmek gerekir mi...

şimdiden teşekkürler...
HÜLYA KABAL
MUHASEBECİ

Çevrimdışı adamet

• Deneyimli Üye
  • Mutluluk veren mutluluk alir
Ynt: ÇOCUKLARDA TİK
« Yanıtla #1 : Kasım 11, 2008, 06:40:06 ös »
Merhaba, bu anlattiklariniz bana hic de yabanci gelmiyor...
Benim de büyük oglum su an 12 yasinda ve bu ve benzeri tikler sürekli oluyor. Burun cekme en cok sinir edici tikiydi. Doktora götürdüm, alerjileri de oldugundan, belki onlardan kaynaklanabilir dedi. Ama ne kadar üstüne gittikce daha kötü oluyordu, ben de duymamazliktan geldim. Ve bu aralar gayet iyi, yani su an tiki yok. Ben de eger tekrar gelecek olursa psikologa götürmeyi düsünüyorum. Biraz görmemezlikten gelmenizi tavsiye ederim.
Sevgiler

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #2 : Kasım 11, 2008, 09:37:17 ös »
Merhaba,
Adamet HAnim'in da söyledigi gibi cocuklar tikleri anne babanin ilgisini cekmek icin  kullanabiliyor. Ancak cocuklarda  tik konusunda cok dikkatli olunmasi gerekir. Kisa sürede kalici bir tik olusabilir. Tiklerin nedeni bilincaltindan kaynaklanir. eger cocuk bir süre sonrsa bu hareketleri kontrolsüz sekilde mecburi bir sekidle sürekli yapiyorsa mutlaka bir cocuk psikologuna basvurmak gerekir.
Kardes kiskancligi sizin durumda ilk akla gelen tabiki ama yinede bir uzmanin görüsünü almanizda fayda var. Eger görmezden gelip uyarmadiginiz halde devam ediyorsa uzmana danismanizi öneririm.
Bu tür tiklerde önemli olan nedeni bulmaktir. Tikler genelde stresli zamanlarda bir kacis yolu, stresi yok etmek olaak kullanilir. Kücük cocuklarin hep karni agirir  ya da  kazaklarini isirirlar örnegin.
Burun cekme bazi cocuklarda uzun süren gripal hastaliklardan sonra kalabiliyor.Cocuk burnunu bir aliskanlikla cekmeye devam edebiliyor. Ancak sizde oldugu gibi baska tiklerd edevam ediyorsa emin olmak icin cocugu gözlemlemek psikolojik nedenleri arastirmak gereklidir.

Çevrimdışı nila

• Yeni Üye
  • *
« Yanıtla #3 : Aralık 03, 2008, 08:52:05 ös »
Nil Hanım merhaba,

Benim oğlum Uğur da da tik olduğunu düşünüyorum. Uğur 6 yaşına yeni bastı. Geçen kış devamlı burnunu çekiyordu. Sonra kendiliğinden geçti. Ancak yaklaşık 2 ay önce gözlerini kırpıştırmaya başladı. Neden gözlerini kırptığını sorduğumda iyi göremediğini böyle yaptığında daha iyi görebildiğini söyledi. Gözlük de kullandığı için göz doktoruna götürdük. Doktoru gözlerinde sorun olmadığını ve yaklaşık yarım saat kadar onunla birebir ilgilendiğini sohbet ettiğini ve bu süre zarfında hiç göz kırpıştırmasının olmadığını söyledi. Biz de bir süre hiç üzerinde durmamaya karar verdik. Ancak hafta başından beri göz kırpıştırmasına ilave olarak bir de sanki boğazını temizler gibi sesler çıkarmaya başladı. Neden öyle sesler çıkardığını sorduğumda bademciklerim büyüdü de aralarından hava geçsin diye yapıyorum dedi. Sanki yaptığının farkında. Ama doktoru boğazında bir sorun olmadığını söyledi. Bu arada göz kırpıştırmasını genelde birşeyler anlatırken yapıyor. Oyun oynarken ya da yemek yerken yani bir şeylerle meşgul olurken göz kırpması yok. Henüz ne yaparken sıklıkla boğazından ses çıkardığını tesbit edemedim.

Ne kadar süre daha izleyip geçmesini beklememiz gerek acaba? .Açıkçası yazınızı okuduktan sonra kalıcı bir tik olmasından korkuyorum.
Tik olup olmadığını bilmiyorum ama bebekliğinde uykuya dalmadan önce ağzı ile garip sesler çıkarır öyle uyurdu. Yaklaşık 2,5 yaşına kadar sürdü bu. Uğur'un özel durumundan dolayı (1,5 yaşına kadar çocuk yuvasında büyüdü) doktoru bu tip davranışların olabileceğini söylemişti. Bir ara yine 2 yaş civarında boynu tutuk gibi eğri durmaya başladı. Nörolojik ve ortopedik muayeneler sonrasında bir teşhis konulamadı ve devamlı tekrarlanan bir hareket olmamasına rağmen istem dışı olarak geliştiği için tike benzer bir bozukluk olduğunu ve büyük ihtimalle genetik olduğunu söyledi. 2 ay kadar bir süre sonra biz hiçbir müdahalede bulunmadan kendi kendine düzeldi boynu.
Geçmişinde de bu tipte rahatsızlıklarının olduğunu düşündüğümüzde acaba ne yapmam gerekiyor. Bir psikologdan mı yardım almalıyım yoksa bir süre daha (ne kadar bir süre) beklemeliyim.

Sevgiler

Not: Öğretmeni '' Üzerinde durmayın geçecektir, Psikolojik sorunu olan bir çocuk değil kendi kendi ile barışık, kendine güvenen ve mutlu bir çocuk '' diyor.  Ama öyleyse neden böyle biri bitip başkası başlıyor ki...

Çevrimdışı nila

• Yeni Üye
  • *
« Yanıtla #4 : Aralık 04, 2008, 05:40:35 ös »
Hicran Hanım'ın ana sayfadaki yazısını şimdi görüp okudum.

Yine de ne kadar daha beklemeliyim sorusu kafamı kurcaliyor.

Selamlar sevgiler

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #5 : Aralık 04, 2008, 09:51:37 ös »
Umarim bir yanlis anlama yoktur ama biz tanismiyor muyuz?Oglunuzun isminin Ugur olmasi ve 1,5 yaisna dek yuvada olmasi nedeniyle soruyorum umarim karistirmiyorumdur. daha önce aktifdiniz degil mi?

Öncelikle belirtmem gereken sey 1,5 yasina kadar yuvada büyüdügü icin bunlari yapiyor demek büyük bir genelleme olur ki bu yanlistir. Doktorun da dedigi gibi "olabilir, böyle davranislarda bulunabilir2 diye ancak bir tahmin yürütebilir. Ancak hernekadar genelleme yapilamasa da anneden uzak byücen özellikle ilk 1 yil anne tarafindan sevildigini hissedemeyen cocuklarda butür davranislarcikabiliyor diye aklinizin ucunda bulunsun. Bub sekidle Ugur'un suan bir ihtiyaic oldugundan ya d asizin bir ynalisinizdan dolayi zaman zaman tikleri olmadigini bilirsiniz. Bunu da ögretmeninin söylediginden yola cikarak yaziyorum. Eger benim hatirladigim Nilgün hanim'saniz bir oglunuz daha vardi ve ogullariniz ruhsal acidan cok mutlu cocuklardi.
Eger ogulunuz ögretmeninin gözlemlerine göre de hic bir davranis bozuklugu göstermiyorsa, icine kapanmiyorsa, sosyla gelisimi geriye gitmiyorsa ya da bu tikler yüzünden dislanmiyorsa bu davranislarini görmezden gelmenizi öneririm. sukadar ay gecmez ise diye zaman vermek dogru olmaz. Bazi cocuklarin böyle durumlarda daha uzun zaman ihtiyaci olabiliyor. Hem kendi hem de ögretmenniin hislerine güvenip ir süre de dha gözlemleyin ama o davranislarini görmezden gelerek. Bu aralar daha fazla ilgiye ihtiyaci olup olmayacagini düsünün.
Baska sorulariniz veya ayrintilar varsa mutlaka yazin.
Sevgilerimle

Çevrimdışı nila

• Yeni Üye
  • *
« Yanıtla #6 : Aralık 07, 2008, 01:54:38 ös »
Evet Nil Hanım,
Ben Nilgün,  uzun zamandır sitenizin takipçisiyim.

Çok şükür zaman zaman sorunlarımız olsa da mutlu ve uyumlu çocuklar. Zaman  zaman ortaya çıkan kardeş kıskançlığı, küçük oğlumun şiddet yanlısı davranışları ( bu arada neredeyse yok denecek kadar azaldı bu davranışlar yine sayenizde), uyku sorunları, beslenme sorunları sanırım yaş durumuna ve yaşadıkları olaylara göre bir ortaya çıkıyor bir kayboluyor.
Aslında baktığımda arka arkaya bir çocuk için zorlu olaylar yaşadı. Çok sevdiği öğretmeni okuldan ayrıldı. Sonra okul değiştirdi. Geçen ay babaannemizi kaybettik.  Bunların da etkisi vardır herhalde ama yine de tike yatkınlığı var gibi geliyor.

Sadece izleyip, uzun bayram tatilinden yararlanarak birlikte farklı şeyler yapmamız işe yarar belki.
Gelişmelerden haberdar ederim.

Bu arada tüm ailenizle birlikte bayramınızı kutluyorum.
Sevgiler

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #7 : Aralık 11, 2008, 09:22:51 ös »
Merhaba Nilgün Hanim, ben de gecenlerde sizin günlügünüzü aradim acaba ugradiniz mi son günlerde diye.Dger kullanici adinizlaydi sanirim günlük. Daha SIk ugrayin lütfen foruma yine.cok güzel örnek oluyorsunuz insanlara.Gruru duyulmasi gereken bir is yapmissiniz ve mutlu cocuklar yetistiriyorsunu. Ne mutlu size.

Dediginiz etkenler de varsa mutlaka oglunuza daha fazla zaman ayirmaya calisin. Eger birkac hafta icinde gecmez hatta cogalirsa ozaman bir uzmana danisin gerekli görüp görmedigini sorun oglunuzla tanistiktan sonra yardimin. eger butür  etkenler de varsa ölüm gibi ayrilik gibi ardindan gelen tik sorunlarinda konu asil cocugun ruhsal durumudur. Birkac hafta gözlemleyin daha fazla ilgilenmeye calisin . Gecmezse dedigim gibi bir uzmandan yardim alirsiniz.
Akliniza takilan olursa sorabilirsiniz.
Sevgiler