Gönderen Konu: arkadaşarını itiyor  (Okunma sayısı 856 defa)

Çevrimdışı funda-tuana

• Deneyimli Üye
arkadaşarını itiyor
« : Eylül 11, 2008, 10:21:06 ös »
Merhaba Nil abla,

Tuana Arzu Kasım 2006 doğumlu. Çok uysal bir Çocuk aslında ama lojmanda kendi yaşıtı olan çocularla anlaşamıyor bir türlü. Tuanadan 20 gün ve 40 gün büyük olan iki arkadaşı var sürekli bir aradayız onarla. Onlar oynamak için bize geldiklerinde çok güzel oynuyorlar, oyuncaklarını paylaşıyor, hiçbir sorun çıkmıyor. Fakat biz onlara gittiğimizde ise ellerinden oyuncakları alıyor ama oynamak için değil bir kenara kaldırıyor, sanki birlikte oynayalım oyuncakla değil demek ister gibi. Onlar da vermek istemiyor, bunun üstüne tuana onlari itiyor. Onlarda tabiki ağlıyorlar.
Anne olarak araya girmeli miyim ne yapmalıyım?

Kendinden büyüklerle oynamayı daha çok seviyor. Konuşma gelişimi son 2-3 ayda bayağı ilerledi, her şeyi konuşabiliyor, kısa cümleler de kuruyor. Eşim büyükler ile daha güzel iletişim kurabildiği için onlarla daha iyi anlaşabiliyor diyor.

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
Ynt: arkadaşarını itiyor
« Yanıtla #1 : Eylül 12, 2008, 08:40:38 ös »
Merhaba Funda,
Tuana´nin gelisimi yasitlarindan ilerideyse daha iyi iletisim kurdugu cocuklarla daha iyi anlasmasi tabiki dogal. BIr de cocuklar kendisinden büyüklerle ( özellikle 2 yascivarindakiler) daha cok seviyorlar oynamayi. KEndi yasitlariyla ayni gelisim evresinde oldugunda, her iki tarafta inatci oluyor, her iki taraf da "benim" döneminde oluyor, her iki taraf da oyunun merkezinde olmak istiyor. Büyük cocuklar ise kücük oldugundan ona daha cok anlayis gösteriyorlar. Büyük cocuklar cogu zaman "kücük"oldugundan bircoks eyi yapmasina izin veriyorlar. Tabiki büyük cocuklarla da oynayacak ama yasitlariyla da oynamasi cok önemli. Ancak bu sekilde kendi isteklerini gerceklestirmeyi ya da isteklerinden vazgecmeyi ögrenecektir. Oyun kurarken bu cok önemli oldugundan yasitlariyla bilrikte oynarken "cok istedigi halde gerektiginde beklemesi gerektigini" ögrenecektir. Büyük cocuklar daha toleranzli olabiliyorlar ve kücük cocuklara öncelik taniyabiliyorlar.
Senin anlattigi olaylarda da ayni sey gecerli, Tuana o istemese de arkadaslari o oyuncaklarla oynamak istediklerinde beklemesini ya da oyuna o sekilde dahil olmayi ögrenecektir. Cocuklar arasindaki tartismalara büyüklerin karismamasi daha dogrudur ancak eger tartismalar tek tarafliysa ve hep ayni cocuk ayni davranisi gösteriyorsa yani belli bir sekil varsa (sizdeki gibi  tuana iktiriyor cocuklar agliyor) ozaman  karisilabilir. Tuana ya iktirmenin dogru olmadigini ögretebilmen icin karismak zorundasin zaten. HEr sefrinde hemen yanina gidip dizinin üstüne cöküp onun gözlerinin icine bakarak sakin ama kararli bir ses tonuyla "HAir Tuana iktirmek yok" demelisin. Her seferinde. Kisa bir ara vermis olacak oyuna.  Hemen sonrasinda aglayan cocuga yönelip onu sakinlestirmeli ve sonrasinda da Tuana ya arkadasindna özür dilemesi icin imkan yaratmalsin. Hemen Tuana nin elinden tutup onunla iktirdigi arkadasinin yanina gidip arkadasindan özür dileyebilirsiniz. Tuana yapmak istemese de seninle gelsin arkadasinin yanina.
Bir diger konu da acaba cevresinde bud avranis seklini örnek aldigi baska cocuklar dami var konusu.
Tuana yaistlariyla oynayarak herzaman kendi istedigi gibi oynanamayacagi digerleirnin de fikir ve isteklerinin oldugunu ögrenecektir.
Kolay gelsin :)

Çevrimdışı funda-tuana

• Deneyimli Üye
« Yanıtla #2 : Eylül 12, 2008, 09:44:58 ös »
öncelikle teşekkür ederim ablacım,

Bekleme konusu şöyle, evde de herkes herşeyde sırasını bekliyor o nedenle tuana beklemeyi biliyor zaten. Benden veya babasından bir şey istediğinde mesela, eğer o anda bitirmemiz gereken bir işimiz varsa lütfen bekle hemen seninle ilgileneceğim diyorum, bekliyor. Tabi bende hemen işim biter bitmez onu dinliyorum. Bu küçüklüğünden beri böyle, evde bu konuda sorun yaşamıyoruz, çok şükür. Birazda sayende diyebilirim, yazılarının sıkı takipcisiyim.

Olaylar ilk başta şöyle gelişti, Tuana oyun oynamak, kurmak istiyor onları da davet ediyor, onlar istemiyorlar. Kızım şu anda arkadaşın seninle oynamak istemiyor, gel biz birlikte oynayalım dedim veya tek başına başka oyun kurmasında yardımcı oldum. Bu 1-2 hafta böyle sürdü Tuana sürekli onların oyun isteklerine uyuyor fakat kendi isteklerine karşılık bulmuyor. Tuana nın elinden onlar oyuncak aldıklarında, şimdi biraz da arkadaşın oynasın, sıra onda diyorum. Tuana tamam diyor. Fakat onlar öyle yapmıyorlar. Tabi tuana da kızıyor ve itiyor. Dün akşam yine öyle bir olay yaşadık o yüzden sormak istedim zaten, acaba davranışlarım doğrumudur diye.
Eve geldiğimizde, Tuana ile konuştuk babası ile birlikte. Böyle yapmaması gerektiğini anlattık. Arkadaşından oyuncağı bırakıp kendisi ile oynamayı teklif edebilirsin önce dedik. Ve bugün yine aynı kişiler ile bir araya geldiğimizde Ayşeye " Ayşe yere bırak, oynayalım dedi, fakat ayşe istemedi. Tuana bana döndü ve ağlamaya başladı. Diğer çocuğun annesi hiç oralı olmuyor.
Yani bana göre sorun bizde değil, onların eğitememesinde. Belki suçlamış gibi olacağim ama gerçekten de öyle. Çocukları ile konuşmak yerine bağıran aileler.
Özür dileme konusu da evde her daim Tuana ya öğrettiğimiz şeylerden.
Tuana arkadaşını itince, ve arkadaşı ağlayınca zaten şok oluyor, biraz ortamın yumuşamasını bekleyip (1-2 dk) tuana ile konuşuyorum, ve özür diletiyorum sarılıp öpüyor arkadaşını. Bu evdede böyle. Bizde sizin gibi önce odalarımıza çekilip sakinleşiyoruz düşünüyoruz sonra konuşuyoruz. Gerektiği yerde birbirimizden özür diliyoruz.

yaz tatilinde önce berat dediğim arkadaşı, tuana yı çok itiyordu onu unutmamış olabilirmi acaba?
vede 6 yaşlarında iki çocuk var onlar sürekli birbirleri ile kavga ediyorlar oyun esnasında, belki onrdan da görmüş olabilir. Hatta bir tanesi tuana yı da bir kaç kere itmişti bizimle oynama sen bebeksi diyerekten.

Dediğim gibi buradaki anneler Çocuk eğitimi konusunda çok bilgisizler. Ben birşeyler anlatmaya çalışıyorum ama daha önce başka bir konudada yazdığım gibi çok bilmiş oluyorum o zamanda. Herkez kendi çocuğundan sorumlu, ama eğer böyle devam ederse o çocuklar ile oynaması kısıtlanacak.
Başka bir soru sormak istiyorum kendinden 1 yaş büyük olan çocuklarda yaşıtları sayılabilir mi?

Kızımı yanlış eğitmekten, hata yapmaktan çok korkuyorum.

tekrar tekrar çok teşekkür ederim.

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #3 : Eylül 12, 2008, 10:28:59 ös »
Funda´cim ben tuana´nin cevresindeki ocuklardan butrz davranislari görmüs olacagini tahmin etmistim zaten. Ama sizin tepkileriniz ve yönlendirmeleriniz ile bu davranistan vazgececektir.Biz de ayni seyleri yasadik, tuana bagirmak ya da vurmak bir yana kaslarini catip bakmay bile bilmezdi. Birkac ay bir türk arkadasimiz oldu. Hircin ve zaman zaman da agresif hareketler de bulunuyordu bu arkadasimiz ve biz 2 aydir görüsmememize ragmen hala bu kizin harekletlerini unutturmaya calisiyoruz Tuana´ya. Simdi simdi vazgecti, onun gibi kaslarini catip bakiyordu, elini kaldiriyordu bakarken ama görmezden gelip bazi yerlerde de uyardik simdi unuttu diyebilirim. Diyecegim oki arktik cocuklarimizcevrenin de etkiledigi döneme girdiler. Bizim evde verecegimiz tepkiler, iyi modeller olmamiz, pozitif iletisimle cocuklarimizla konusmamiz onlarin cevrelerinde gördükleri yanlis davranislari benimsememeleri acisindan cok önemli. Zamanla dogru ve yanlis davranisi zaten ayirt edecekler 2-3 yas dönemi oldukca taklitci bir yas oldugundan simdi dikkatli olmaliyiz.
Tuana anaokulundan da ilk basta bai hareketler ögrendi ve evde denedi .Ben de o´na "bu sekilde davranman hosuma gitmiyor annecim benim de seninle öyle konusmami ister misin" diye hep onun davranisini konusmasini ona yansittim. Okadaretkilendi ki "annneee sen öyle yapmaa" diye hemen söyledi, ben de yapmayacagim söz dedi. Bu pozitif iletisimden kaynaklaniyor. Sizin yaptiginiz gibi cocugunuzla aranizda pozitif bir iletisim varsa, güvenli bir ortam varsa cocuklar zaten bunu kaybetmek istemiyorlar.
cocuklar sadece yasitlariyla oynamali demek istemdim yanlis analsilmasin, tam tersi karisik gruplar cok önemli ama sadece büyüklerle oynamak yerine yasitlairyl da oynasin dedim. 1 yas büyük de olur tabiki.Malesef cocuklarina dogru yanlisi konusarak örnek olarak ögretmek yerine bagirarak ögreten cok anne var Funda´cim. Cocuklarimizi da düsünerek herkesle de arkadaslik edilmiyor artik. cok üzücü ama cevre cok önemli.
Tuana sizin evdeki tepki ve yaklasimlariniz sayesinde eminim kisa sürede iktirme aliskanligindan da vazgecektir. Peki yakininizda anaokulu yada oyun grubu yok mu birkac dsaatligine bile olsa gidebilecegi. Belki oralarda ögretmenlerinin sözlerini dinlemek zornda oldugu icin cocuklar daha farkli davranislar göstrebilirler ve Tuana da sürekli yanlis hareketler ögrenmez?
Siz ailecek kizinizla sevgi ve güvene dayali bir iletisim kurdugunuza göre yanlis yapmaktan korkma. cok endseli olmak da cocuga yansir sen kendindne ve cocuguna yaklasimdan emin olmalisin. Arastirma yapan, okuyan bir anne olarak zaten yapman gerekeni yapiyorsun.
Sevgiler

Çevrimdışı artemisse

• Yeni Üye
  • *
  • kùçùk prensim Ada
« Yanıtla #4 : Eylül 23, 2008, 06:52:56 ös »
sevgiler Nil hanim,

yasadigim soruna cozùm ararken rastladim bu konuya.benzer seyleri biz de yasiyoruz.Ama farkla, siddete ugrayan 14 aylik olan oglum Ada.Eltimin kizi  Aleyna tipki Tuana'nin sergiledigi hareketleri yapiyor ve ayni zamanda kiskancligi da var.Ada'yi kim kucagina alsa ya da uzaktan "Ada kuzum benim" gibilerinden sevse, Aleyna gozlerine bakiyor onlarin, dizine variyor "beni sevin" diye "kucaginiza alin" diyor.Ada benim kucagimdaysa bile beni de kucagina al diyor.Ada'yi kim alsa sevmek icin beni de alin diyor.yazilarinizla Aleyna ilgili cozùme ulastim.Ada icin bir oneriniz olabilir mi acaba?  Ada elinden oyuncagini alininca hic tepki vermiyor taaa ki Aleyna kafasina vurana kadar, ya da isirana kadar vs...cani acimissa agliyor Ada.Acimamissa baska seylerle ilgilenmeye devam ediyor.zaten Aleyna siddet uygulamamissa oyuncagi Ada'nin elinden aldiginda ben Ada'yi baska yone dogru cekiyorum "bak Ada bu ne kadar guzelmisssss" diye bir seylerle ilgileniyoruz.Tabi ki Aleyna yine pesimizde, Ada'nin ilgilendigi seye ulasma derdinde......

Onerileriniz icin simdiden tesekkurler......
sevgiler.

Güneşin olsun gönlünde
Kar bile yağsa, ya da fırtına olsa
Gök bulutlarla ve dünya kavgayla dolsa
Güneşin olsun gönlùnde

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #5 : Eylül 23, 2008, 07:43:14 ös »
Merhaba,
Aleyna kac yasinda yazmamissiniz ama Aleyna ve Ada nin iliskisinde büyük kardesin kücük kardesi kiskanmasi gibi bir durum var anladigim kadariyla. cok SIk beraber olduklarindan Aleyna Ada ya gösterilen ilgiyi hala kabullenmemis olabilir. Anasayfada kardes kiskancligi ile ilgili yazimin birinci bölümü var.Takip edebilirsiniz.
Ada ile ilgili yapmaniz gereken cok fazla karismamak olacaktir. Ada simdi Aleyna ile birlikte sosyal gelisimi icin gerekli tecrübeleri ediniyor. sizler bir polis gibi aralarinda durup sürekli müdahele etmemelisiniz. Ada nin ilgisini baska yöne cekmeniz de müdahele olabilir duruma göre.Ada elinden oyuncagi alindiginda geri istemesini, kendisini savunmasini ya da onun da yaptigi gibi gerektiginden vazgecip paylasmasini ögrenecektr. Siz onun dikkatini baska yöne cektiginizde onun bu tecrübeleri edinmesini engellemis olabileceginiz gibi Aleyna ninda davranisinin havada kalmasinis aglamis olursunuz.
cocuklar tüm bunlari büyükler olmadan kendi aralarinda ögrenirler. Ada eger oyuncaginin alinmasindan rahatsiz olmuyorsa karismamanizi öneririm.  "O benimmmm" die karsi cikacagi dönemlerde gelecek :)
Aleyna ya da oyuncaklarini paylastigi, vurmadigi ksiacasi yanlis davranislarda bulunmadigi zamanalrda DAHA cok ilgi göstermeyi deneyin. Onun yaptigi olumlu seyleri vurgulamaya calisin. Zaten Ada yi kiskandigi icin be Ada ya cok fazla ilgi gösterildigi icin "büyük abla" psikolojisiyle kiskanclikla bu davranislari gösteriyor bir de eger sürekli uyarilar alirsa bu davranislarindan vazgecmeyecek tam tersi artacaktir. Aleyna niny asini bilmedigim icin tam birsey söyleyemecek olsam da O´na hala cok sevildigi ve ilgi gördügü hissinin verilmesi gerekir.

Kolay gelsin :)

Çevrimdışı artemisse

• Yeni Üye
  • *
  • kùçùk prensim Ada
« Yanıtla #6 : Eylül 24, 2008, 09:42:38 öö »
tesekkùrler Nil hanim;

Aleyna nin yasi Ada dan 3 ay bùyùk, yani bir bucuk yasinda.ayni zamanda aleyna bu davranisi kendinden  6 ay bùyùk olan dayisinin kizi yani diger kuzenine de yapiyor.

Ada nin sahiplenme duygusunu acaba ben mi tetiklemeliyim, sahiplenmeyi ogretmek icin bir seyler yapmali miyim yoksa Ada ileride kendiliginden ogrenir mi?Aleyna nin abisi var 8 yasinda bir cok seyi ondan ogreniyor olabilir vurma, itttirme vs,, Ada ve diger kuzen tek bùyùyorlar.Tek olan cocuklar yani ilk cocuklar, ikinci cocuklar gibi atak olamiyabiliyorlar.Acaba sorun bu da olabilir mi?

sevgiler....

Güneşin olsun gönlünde
Güneşin olsun gönlùnde

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #7 : Eylül 24, 2008, 08:00:43 ös »
Tekrar merhaba,
Aleyna ve abisinin davranislari ayrica incelenip düsünülmesi gereken bir konu.Tabi bunu anne baba yapmali. Aleyna abisindan butür hareketleri görüyorsa ozaman abisi de vuruyor ikitiriyor demektir ve hem ona hem dealeyna ya bu davranislarin dogru olmadigini, siddetin dogru bir iletisim yolu olmadigini ögretmek gerekiyor.
Biz Ada yönünden devam edelim. Sizin sahiplenme konusunda birsey yapmaniza gerek yok. Yapmaniz gereken en önemli sey baskalarinin sahip olduklarina saygi duymayi ögretmek. Bu sekilde ayni sayginin kendisine duyulmasini da bekleyecektir.O´na örnek olarak ögretebilirsiniz bunuda. O´na sormadan oyuncaklarini bile almamaniz, ona ait esyalari kullanmak istediginiz de izin istemeniz cok önemli.
Size birkac örnek vereyim.Ben kizim daha 1 yasinda bile yokken kalemlerini elime alacagim zaman "Kalemini alabilir miyim" diyordum. Bazen özellikle bazen artik aliskanliktan "BAkabilir miyim" diyordum elinden her aldigim sey icin. "bizim, benim senin, babanin" seklinde vurguluyordum konusmalarimda.BEn hamileyken evimize bir yardimci bayan gelmisti, boyu kisa oldugundan dolaplardan birsey almak istediginden kizimizin kücük sandalyesini aliveriyordu. Kizim cok sasiriyordu sormadigi söylemedigi icin.O teyzemize ögretemedik ama cocuklar cok kolay ögreniyorlar.Yeterki büyükler iyi birer model olsunlar. Ben onun sandalyesini alirken "Tuana sandalyeni aliyorum kizim" dediginde O´na haber verdigim icin cok mutlu oluyor.Ayni hareketi benim birseyimi alacagi zaman yapiyor, soruyor.
Kardesi olan cocuklar kendisini savunmayi da, paylasmayi da daha cabk ögreniyor. Dogal bir ortamda sosyal gelisimlerini yaptiklari icin. Tek cocuklarin cogunda paylasamamanin disinda hakkini savunmada zorluk cekme de görülebiliyor. Özellikle anne baba tarafindan asiri koruyucu bir sekilde yetistiriliyorlarsa. Ancak Ada tüm bu tecrübelerini zamanla yapacak zaten. BAska cocuklarla ayni ortamda bulunmasi cok önemli. Özellikle oyun gruplari sosyal gelisim acisindan cok yararli.
Sevgilerimle.

Çevrimdışı artemisse

• Yeni Üye
  • *
  • kùçùk prensim Ada
« Yanıtla #8 : Eylül 27, 2008, 11:30:38 ös »
çok çok tesekkùrler Nil hanim :D

onerilerinizi dikkate alip daha temkinli yol alacagiz Ada'yla ilerleyen yasamimizda ;)
sevgiyle kalin......

Güneşin olsun gönlünde
Güneşin olsun gönlùnde