öncelikle teşekkür ederim ablacım,
Bekleme konusu şöyle, evde de herkes herşeyde sırasını bekliyor o nedenle tuana beklemeyi biliyor zaten. Benden veya babasından bir şey istediğinde mesela, eğer o anda bitirmemiz gereken bir işimiz varsa lütfen bekle hemen seninle ilgileneceğim diyorum, bekliyor. Tabi bende hemen işim biter bitmez onu dinliyorum. Bu küçüklüğünden beri böyle, evde bu konuda sorun yaşamıyoruz, çok şükür. Birazda sayende diyebilirim, yazılarının sıkı takipcisiyim.
Olaylar ilk başta şöyle gelişti, Tuana oyun oynamak, kurmak istiyor onları da davet ediyor, onlar istemiyorlar. Kızım şu anda arkadaşın seninle oynamak istemiyor, gel biz birlikte oynayalım dedim veya tek başına başka oyun kurmasında yardımcı oldum. Bu 1-2 hafta böyle sürdü Tuana sürekli onların oyun isteklerine uyuyor fakat kendi isteklerine karşılık bulmuyor. Tuana nın elinden onlar oyuncak aldıklarında, şimdi biraz da arkadaşın oynasın, sıra onda diyorum. Tuana tamam diyor. Fakat onlar öyle yapmıyorlar. Tabi tuana da kızıyor ve itiyor. Dün akşam yine öyle bir olay yaşadık o yüzden sormak istedim zaten, acaba davranışlarım doğrumudur diye.
Eve geldiğimizde, Tuana ile konuştuk babası ile birlikte. Böyle yapmaması gerektiğini anlattık. Arkadaşından oyuncağı bırakıp kendisi ile oynamayı teklif edebilirsin önce dedik. Ve bugün yine aynı kişiler ile bir araya geldiğimizde Ayşeye " Ayşe yere bırak, oynayalım dedi, fakat ayşe istemedi. Tuana bana döndü ve ağlamaya başladı. Diğer çocuğun annesi hiç oralı olmuyor.
Yani bana göre sorun bizde değil, onların eğitememesinde. Belki suçlamış gibi olacağim ama gerçekten de öyle. Çocukları ile konuşmak yerine bağıran aileler.
Özür dileme konusu da evde her daim Tuana ya öğrettiğimiz şeylerden.
Tuana arkadaşını itince, ve arkadaşı ağlayınca zaten şok oluyor, biraz ortamın yumuşamasını bekleyip (1-2 dk) tuana ile konuşuyorum, ve özür diletiyorum sarılıp öpüyor arkadaşını. Bu evdede böyle. Bizde sizin gibi önce odalarımıza çekilip sakinleşiyoruz düşünüyoruz sonra konuşuyoruz. Gerektiği yerde birbirimizden özür diliyoruz.
yaz tatilinde önce berat dediğim arkadaşı, tuana yı çok itiyordu onu unutmamış olabilirmi acaba?
vede 6 yaşlarında iki çocuk var onlar sürekli birbirleri ile kavga ediyorlar oyun esnasında, belki onrdan da görmüş olabilir. Hatta bir tanesi tuana yı da bir kaç kere itmişti bizimle oynama sen bebeksi diyerekten.
Dediğim gibi buradaki anneler Çocuk eğitimi konusunda çok bilgisizler. Ben birşeyler anlatmaya çalışıyorum ama daha önce başka bir konudada yazdığım gibi çok bilmiş oluyorum o zamanda. Herkez kendi çocuğundan sorumlu, ama eğer böyle devam ederse o çocuklar ile oynaması kısıtlanacak.
Başka bir soru sormak istiyorum kendinden 1 yaş büyük olan çocuklarda yaşıtları sayılabilir mi?
Kızımı yanlış eğitmekten, hata yapmaktan çok korkuyorum.
tekrar tekrar çok teşekkür ederim.