Gönderen Konu: İkizlerim.....  (Okunma sayısı 491 defa)

Çevrimdışı susamuru76

• Yeni Üye
  • *
İkizlerim.....
« : Eylül 05, 2008, 10:02:34 öö »
Nil Hanım merhabalar....

Benim 31 aylık Ece ve Efe isimli ikizlerim var.Konuya nerden başlasam bilemiyorum ama Ece de nerdeyse doğduğu günden beri uykuya dalma problemi var.Efe de dönem dönem yaşadığımız ama Ece de sürekli yaşadığımız bir sorun bu.İki aydır kreşe başladılar sabahları daha erken kalktığımız için erken uyurlar sanmıştım ama Ece 11 den önce uyumuyor sabahda yedide kalkıyoruz.Yatağa gidiş saatimiz 9:30.Dün geceyi anlatayım.1.5 saat yatağından inmek için ağladı.Sürekli o indi ben öperek tekrar yatırdım.Ağlamaktan öksürmeye başladı ama yine de indirmedim.Seni pış pış lım Ececim dedim.Önce tamam dedi sonra yine ağladı inicem diye.(Efeyle aynı odada yatıyorlar ve gec de olsa bi düzen oturtmaya çalışıyorum,o inerse Efe de istiyor)Sonra bak ben senin yanına uzanıyorum diyerek yatagının kenarına yere yattım.El ele tutuşalım dedim.Önce tamam dedi sonra yine ağladı.Böyle devam edersen odadan çıkıcam Ece dedim çık dedi.Kapının önünde bekledim.Hemen yere indi oraya uzandı.Bi kaç dk nefes aldım tekrar içeri girdim yatağına yatırdım.Her seferinde onu öptum.Artık saat 11 e doğru ağlıyor kalkıcam diye ama kalkamıyor.Her seferinde burdayım beraber uyucaz diyorum ve oyle uyuyakaldı.Uykuya gecmeden önce sürekli benden bişeyler istiyor.Mnce su istiyor sonra süt istiyor sonra tekrar su istiyor.Hepsini vermeli miyim?Konuşmak istiyor sorular soruyor.Bunları cevaplandırmalı mıyım?Ben ilk yarım saat cevap veriyorum sonra her seferinde uyuması gerektiğini söylüyorum bazen de cvp vermiyorum.Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.Allah sizin minikleirnize de hayırlı sağlıklı uzun ömürler versin.Çok şanslılar...

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
Ynt: İkizlerim.....
« Yanıtla #1 : Eylül 05, 2008, 08:03:56 ös »
Merhaba,
Hosgeldiniz forumumuza. Ne güzel ikiz anneleri cogaliyor. Paylasacagimiz cok sey olduguna eminim.
Kizinizin uykuya yatarken göstermis oldugu davranislarina olan tutarli tutumunuz, sabriniz ve sakinliginiz icin tebrik edeirm öncelikle. HEr seferinde sabirla kizinizi yatagina yatirmaniz, sinirlenmeden ona herseferinde "Simdi uyku saati asagiya imek yok" anlamina gelen davranislarda bulunmaniz cok dogru. Evet belki uzun sürmüs kizinizin uykuya dalmasi ama tutarli bir sekilde ayni tepkileri her aksam verirseniz kizinizin uyku sorununu yakinda cözersiniz.
Anlattiklariniza nakilirsa sizin ihtiyaciniz olan "Uykudan önce rituali". Her aksam cocuklarinizla uyku saatine 1 saat kala örnegin bir ritual olusturun. HEr aksam ayni saatte hep aynis eyleri yapin sirasiyla. Örnegin, dis fircalama pijama giyme birlikte sohbet edip kitap okuma süüt icme ve yatma. Bu ritualleri her aksam anyi satate ve ayni sirayla yapmalisiniz. Ben kizima kitaptan sonra mutlaka su veririm örnegin yatarken bu bebekliginden beri böyle. Bu sekilde "Susadimmm" diye arkanizdan tekrar seslendiginde susamadigina emin olursunuz. Kitap okunmus, süt icilmis, dis fircalanmis, su icilmis bir sekilde yataga yattiktan sonra iyi geceler deyip cikin. Agladiginda tekrar iceriye girip sizin yaptiginiz gibi öpcük verip iyi geceler kizim deyip cikabilirsiniz ya da sessizce "Simdi uyku zamani kizim iyi geceler" deyip cikarsiniz bu önemli degil önemli olan , sakin, kararli ve hep ayni cümleyle kizinizi tekrar yatirip cikmaniz. Sohbet etmek istediginde (Ki aksam ritualleri sirasinda uykudan önce sohbetinizi yapmis olacaksiniz) eger hala anlatacaklari varsa bnlari ertesi günü dinleyeceginizi, anlatacaklarini merakla bekleyeceginizi sabah onu dinleyecegini söyleyin.Iyi geceler dedikten sonra sohbet etmeyin.Kiziniz bu sekilde yataga yattiktan sonra artik uyku vakti oldugunu anlayacaktir.
Ben kizim kücükken yani 1,1,5 yaslarindayken hastalik sonrasi ya da dis cikarma dönemlerinden uyku düzeni bozuldugunda tekrra alistirmak istedigimde yataginin yakinina oturur bir kitap alirdim ve onunla hic konusmadan okurdum( ki gece lambasinda pek birsey göremezdim) Ama kizima "Yanindayim ama simdi uyku vakti ve sohbet etmiyoruz" sinyalini verirdim. Benimle konusmak istediginde "sissss " diye kararli bir sekilde uyku vakti oldugunu hatirlatirdim.Bunu deneyebilirsiniz ya da yukarida anlattigim gibi disariya cikip her seferinde iceriye girerek deneyebilirsiniz. Kizinizin davranislarina göre kendiize göre bir metot da gelistirebilirsiniz. Önemli olan yukarida degindigim konulara dikkat etmek.
 Kiziniz uykuya zor dalan bir cocuksa mutlaka uykudan önceki faliyetlerinize dikkat edin. Aksamlari daha sakin bir ortam yaratin, Tv acmayin örnegin, gündüz yasadiklarini size anlatacak zamani verin uykuya yatmadan önce. gündüz de ayni güne birden fazla yogun program dahil etmeyin. Okula gidiyorsa zaten aksamlari uykuya dalarken ve uykuda yeterince mecgul olacaktir yasadigi konularla. Özellikle uykya dalma sorunu olan cocuklarda ve ikiz cocuklarda düzen ve planli bir gün cok önemli.
Kolay gelsin:)
Ben de sizin oglunuz ve kiziniza saglikli ve mutlu bir ömpr dilerim. Tesekkür ederim ama arastiran, okuyan cocuk egitimine önem veren annelerin cocuklari olarak hepimizin cocuklari cok sansli.:)

Çevrimdışı susamuru76

• Yeni Üye
  • *
« Yanıtla #2 : Eylül 17, 2008, 10:47:37 öö »
Nil Hanım Eceyle bu problemi doğduğu günden beri yaşıyorum ve sürekli bu kadar sakin tepkiler veremiyorum.Belki süreklilik gösterseydim çözüm bu kadar uzamazdı.Ecenin bir saatten önce uykuya daldığı bir elin parmaklarını geçmez.Dün gece bir saat elli dakikada uyudu.Artık benim sabrım onbeş dk dan sonra kalmıyor.Sürekli sürekli aynı şeyleri yaşamak beni mutsuz etti.Başarısızlığıma nedenler aramaktan yoruldum.Ece beni her konuda çok zorluyor.Herşeye ağlıyor....Yaklaşık bir aydır sadece tayt giymek istiyor.Arada artık başka şeyler giyelim diyorum ikna etmeye çalışıyorum ama istemiyor.Okulda da kendi kıyafetlerini seciyormuş.Etek,elbise ya da tayt dışında bişey secmişse kapıda beni görür görmez tayt giymek istiyor ve biz kapıda kıyafet değiştiriyoruz.Artık öğretmeni giydirmiyor o istesede.Sabah yine gri tayt giydi.Evden çıkarken puzzle oynamak istedi bir beş dk oynadık geç kalıcağımız için çıkalım dedim ağlamaya başladı.Arabaya bindik pembe taytını giymek istediğini söyleyip ağladı.Değiştiremeyiz dedim.Bağırmadım ama sesim çok donuktu.Dünden beri bu tonla konusuyorum(bağırmamak için kendimi zor tutyorum)Bu sefer arabada giderken ben çişimi yaptım dedi.Tamam yoldayız değiştiremeyiz okulda değiştirir öğretmenin dedim.Sürekli tekrarladı bunu yolda.Sonra elini burnuna götürüp bana seslendi hiç bişey söylemeden başımı çevirdim bikaç kere daha denedi.Sonra neden benimle konuşmuyorsun dedi.Beni çok üzdüğünü söyledim.Her zaman ki gibi bi daha üzmiceğini söyledi ama iki dk sonra herşey aynıydı.Kreşe gitmek istemedi bi süre sonra ikna olup gitti ağlamadan ama mutsuz olarak......Bizim en büyük problemlerimizden biri  zaman.Sabah yedide kalkıyoruz sekiz buçuk gibi kreşe bırakıyorum.(Çok az zaman geçirdiğimiz için servise vermedim ki bu süreyi de birlikte geçirelim diye.Belki kaliteli bir zaman olmıyacaktı ama birlikte olacaktık diye düşünmüştüm.)Aksam altı bucuk gibi alıyorum eczaneye geliyoruz eczaneyi kapatıyoruz eve geciyoruz saat 8 oluyor.Yemek yeme süremiz Efe den dolayı çok uzuyor.Saat dokuz bucuk gibi yatırmaya calışıyorum.Oyun için uzun bir zaman kalmıyor.En fazla 30-45 dakıka......Şu anda ben Eceye yetemiyorum her konuda sansını zorluyor.Gece yatarken sizin söylediğniz gibi artık konusamıcagımızı uyku saati olduğunu tekrarlayıp durdum.Bi süre sonra benimle konuşmayı bırakıp şarkı söylemeye başladı.Sonrasında da Efeyle konuştular.Şimdilerde de tuvalet eğitimimiz var.Sürekli çişim var diyor.Dün 9-11 arası(yatııktan sonra) 3kere çişe kalktık ki yatmadan hemen önce gitmiştik,üçünde de yaptı.11 de uyudu 11:30 gibi de yatağına yaptı tekrar.Tuvalet eğitimimiz 15 gün önce başladı ama yaklaşık 2-3 aydır kakasını söylüyordu.Son iki gündür kakasını kuloduna yapıyor.Altına kaçırdığı zaman hiç bağırmadım kaza olduğunu bir daha ki sefer tuvalete yapacağımızı söyledim.Şimdi yapıyor anne yanlışlıkla yaptım bundan sonra tuvalete yapıcam diyor.Sürekli beni zorluyor her seferinde yeni çözümler üretemiyorum.....Bir de olayın Efe tarafı var.Arada kaynayıp gidiyor ve ben ona daha çok üzülüyorum.Efe Ecenin tam tersi kolay ikna oluyor.Dün onları erken aldım kresten biraz daha fazla zaman geçirelim diye.Parmak boyası almaya gittik.Arabadan inmeden önce konuştum ağlamak yok,kucak istemek yok ikinizi birden taşıyamam eve dönmek zorunda kalırız.Onbeş dk sonra dönmek zorunda kaldık Ece kucak istedi yorulmuş yürüyemezmiş.Efe ise mutlu sarkılar söyluyor koşuyor çıkmak istemiyor.Ama eceden dolayı hiç bişeyin zevkini çıkaramıyor.Pazar günü öğlen uykusuna yatırdım(yaklasık bir aydır pazar günleri öğlenleri uyutamıyorum)İki saatin sonunda Eceye sinirlendim bağırdım ve uyudu.Efe bana da kız diyor.Efenin böyle bişeyi kıskanması beni inanılmaz üzdü oturup ağladım................Biraz karısık anlattım galiba kusura bakmayın...Sakin olmam gerektiğini biliyorum ama olamıyorum.Ecenin isteklerinin hangisine evet demeliyim artık bilemiyorum.Vee Efeyi bu durumdan en az zararla nasıl kurtarabilirim????Şimdiden cevap için teşekkürler...

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #3 : Eylül 18, 2008, 07:46:26 ös »
Merhaba,
kizinizin davranislari suan ki gecirdigi dönem dolayisiyla cok dogal. Kiziniz inat döneminde ve her inat dönemi geciren cocuk gibi davraniyor. Ileriki yaslarda cocuklar bu tür davranislari istediklerini elde etmek ya da bir olayi proteste etmek icin kullanirlar ama 2-4 yas arasinda cocuklar duygularini duygusal patlamalari kontrol edemedikleri icin inatlasmaya baslarlar, öfke nöbetlerine girerler. Bu konuyla ilgili yani iant dönemiyle ilgili yazimi anasayfada okuyabilirsiniz. Bu yaziyi okuyunca kizinizin her cocugun gecirdigi bir dönemi geciridgini ve bunun gelisimi icin gerekli oldugunu anlayacaksiniz.
Her cocuk bu dönemde farkli davranislarda buluyor kizinizin dogdugundan beri karkarter özelliklerinde inatciligin bulundugunu yazmissiniz bu nedenle ikiz kardesiyle farki tepkilerle inat dönemini geciriyor.
Benim kizim 3 yasinda ve bizde simdi inat dönemini yasiyoruz. Bazen ben de derin derin nefes almak zorunda kaliyorum sakin kalabilmek icin ve bu cok da kolay olmuyor ama anne baba olarak kontrolü kaybetmemek cokkkk önemli.
cocuklar icin ilgi ilgidir yani pozitif ilgi de negatif ilgide onalra dikkatiniiz vermenizdir. Ve siz kizinizi azarlasaniz da saatlerce tasrtissaniz da bu onun  hosuna gidiyor. Hosuna gidiyor derken cocuklarimiz onlari azarlarsak da mutlu oluyor anlaminda degil. Bazen cocuklar anne babayla iletisimde yanlis bir yol ögreniyorlar. Onlari sinirlendirerek ilgilerini cekmeyi deniyorlar,Özellikle anne babanin onlara ayirdigi zaman azsa. BAzi cocuklar vardir anneleri bagirir cagirir hatta vururlar ve bu cocuklar biyik alti gülme dedigimiz sekilde gülümserler. Cünkü istediklerini elde etmislerdir. Anneleri islerini birakip tüm dikkatlerini onlara vermistir. Kizinizla aranizda böyle bir iletisim kurulmamasina dikkat etmelisiniz.
Efe de yavas yavas bunun farkina variyor, annemin benim ilgilenmesi icin benim de onu izdirmam lazim diyor. Yapi itibariyla sakin oldugu icin de size ona da kizmanizi söylüyor. Bunu Efe´nin sie yoladigi bir yardim sinyali olarak algilayin lütfen. Efe size "annecim ben sakinim ama senin ilgine de ihtyiacim var suan lütfen benimle de ilgilen" diyor acikca.Özellikle ikizlarde dikkat etmeniz gereken daha hareketli ya da disa dönük olan cocugun diger cocugun ihtyaic ve hakki olani almasini engellemek. Hicbirimiz cocuklarimiza esit davranamayiz bu mümkünde degildir gerekle de. Cünkü her cocuk farklidir. HEr cocugun ihtiyaci olan farklidir ikiz de olsalar ona verdiginizi digeirne vermek  yetmeyebilir. Her cocuk ihtyaci olans evgiyi ve ilgiyi alir. Ancak dengenin bozulmamasi gerekir.
Mutlaka ama mutlaka Cocuklarinizla ayri ayri da zaman gecirmelisiniz.Örnegin cumartesileri siz Efe ile babasi (Yad apazar) Ece ile yalniz basiniza biryere gidin. Ertesi hafta siz Ece yi alin Efe yi babasi. Bu düzeni mutlaka ama mutlaka kurmalisiniz. Ece istemese de Efe sizinle gelmesi gerektigi gün gelmeli ve tüm dikkatiniz ilginiz sevginiz ogün sadece Efe nin olmali.Aynis ekilde ECe de istedigi ilgiyi Efe siz alabilmeli.Bu sekilde her iki cocugunda kendi baslarina bir birey olduklarini ve bir birey olarak sevildiklerini hissedersiniz.
Kiyafet konusunda sadece siz sorun yasamiyorsunuz kisin ortasinda tül elbiseyle anaokuluna giden kiz cocugu cok gördüm. Daha dün kizimi anaokulundan aldigimda ben bu ceketi giymeyecegim diye tutturdu. Soguk oldugu icin ceketini giymesi gerektigini ve giymezse hicbirseyere kipirdamayacagimi eve gec kalacagimizi ve bu yüzden de oyun hamurundan vazgecmesi gerekecegini söyeyip iturdum banak hic ilgilenmedim. Hadi gidelim anne dedikce ben cok sakin bir sekilde "Ceketini giyince gdiecegi annecim" dedim. en sonunda "Tamam ozaman ben giyeyim bunu" diyene kadar bekledim ben onunla hiccc ilgilenmedim duvardaki yazilari okudum . O sinirlendi ceketini isirdi :) olmadi ceketini yere atti ama baktiki bir sonuc yok giydi. Sonra arabada cikarabilecegi konsunda anlastik. Ona"B u kalin ceketi giymek istemiyorsun seni anliyorum ben dehic hoslanmiyorum kalin ceketlerden ama hasta olmani istemiyorum " diye de acikladim.arabaya biner binmez ceketini cikartti.eger ben onunla tartissaydim ya da tamam hadi giyme deseydim mutlaka bir dahaki sefere daha uzun bir tartisma süreci yasardik. Kizinizin davranislari cok dogal görüyorsunuz ben de ayni seyleri yasiyorum. Bugün gittigimde almaya hemen "Ben bu ceketi giyeyim en iyisi arabada cikarayim" dedi.Ama yarin yine baska bir seyi giymek istemeyebilir.:)
Kolay gelsin