Merhaba,
kizinizin davranislari suan ki gecirdigi dönem dolayisiyla cok dogal. Kiziniz inat döneminde ve her inat dönemi geciren cocuk gibi davraniyor. Ileriki yaslarda cocuklar bu tür davranislari istediklerini elde etmek ya da bir olayi proteste etmek icin kullanirlar ama 2-4 yas arasinda cocuklar duygularini duygusal patlamalari kontrol edemedikleri icin inatlasmaya baslarlar, öfke nöbetlerine girerler. Bu konuyla ilgili yani iant dönemiyle ilgili yazimi anasayfada okuyabilirsiniz. Bu yaziyi okuyunca kizinizin her cocugun gecirdigi bir dönemi geciridgini ve bunun gelisimi icin gerekli oldugunu anlayacaksiniz.
Her cocuk bu dönemde farkli davranislarda buluyor kizinizin dogdugundan beri karkarter özelliklerinde inatciligin bulundugunu yazmissiniz bu nedenle ikiz kardesiyle farki tepkilerle inat dönemini geciriyor.
Benim kizim 3 yasinda ve bizde simdi inat dönemini yasiyoruz. Bazen ben de derin derin nefes almak zorunda kaliyorum sakin kalabilmek icin ve bu cok da kolay olmuyor ama anne baba olarak kontrolü kaybetmemek cokkkk önemli.
cocuklar icin ilgi ilgidir yani pozitif ilgi de negatif ilgide onalra dikkatiniiz vermenizdir. Ve siz kizinizi azarlasaniz da saatlerce tasrtissaniz da bu onun hosuna gidiyor. Hosuna gidiyor derken cocuklarimiz onlari azarlarsak da mutlu oluyor anlaminda degil. Bazen cocuklar anne babayla iletisimde yanlis bir yol ögreniyorlar. Onlari sinirlendirerek ilgilerini cekmeyi deniyorlar,Özellikle anne babanin onlara ayirdigi zaman azsa. BAzi cocuklar vardir anneleri bagirir cagirir hatta vururlar ve bu cocuklar biyik alti gülme dedigimiz sekilde gülümserler. Cünkü istediklerini elde etmislerdir. Anneleri islerini birakip tüm dikkatlerini onlara vermistir. Kizinizla aranizda böyle bir iletisim kurulmamasina dikkat etmelisiniz.
Efe de yavas yavas bunun farkina variyor, annemin benim ilgilenmesi icin benim de onu izdirmam lazim diyor. Yapi itibariyla sakin oldugu icin de size ona da kizmanizi söylüyor. Bunu Efe´nin sie yoladigi bir yardim sinyali olarak algilayin lütfen. Efe size "annecim ben sakinim ama senin ilgine de ihtyiacim var suan lütfen benimle de ilgilen" diyor acikca.Özellikle ikizlarde dikkat etmeniz gereken daha hareketli ya da disa dönük olan cocugun diger cocugun ihtyaic ve hakki olani almasini engellemek. Hicbirimiz cocuklarimiza esit davranamayiz bu mümkünde degildir gerekle de. Cünkü her cocuk farklidir. HEr cocugun ihtiyaci olan farklidir ikiz de olsalar ona verdiginizi digeirne vermek yetmeyebilir. Her cocuk ihtyaci olans evgiyi ve ilgiyi alir. Ancak dengenin bozulmamasi gerekir.
Mutlaka ama mutlaka Cocuklarinizla ayri ayri da zaman gecirmelisiniz.Örnegin cumartesileri siz Efe ile babasi (Yad apazar) Ece ile yalniz basiniza biryere gidin. Ertesi hafta siz Ece yi alin Efe yi babasi. Bu düzeni mutlaka ama mutlaka kurmalisiniz. Ece istemese de Efe sizinle gelmesi gerektigi gün gelmeli ve tüm dikkatiniz ilginiz sevginiz ogün sadece Efe nin olmali.Aynis ekilde ECe de istedigi ilgiyi Efe siz alabilmeli.Bu sekilde her iki cocugunda kendi baslarina bir birey olduklarini ve bir birey olarak sevildiklerini hissedersiniz.
Kiyafet konusunda sadece siz sorun yasamiyorsunuz kisin ortasinda tül elbiseyle anaokuluna giden kiz cocugu cok gördüm. Daha dün kizimi anaokulundan aldigimda ben bu ceketi giymeyecegim diye tutturdu. Soguk oldugu icin ceketini giymesi gerektigini ve giymezse hicbirseyere kipirdamayacagimi eve gec kalacagimizi ve bu yüzden de oyun hamurundan vazgecmesi gerekecegini söyeyip iturdum banak hic ilgilenmedim. Hadi gidelim anne dedikce ben cok sakin bir sekilde "Ceketini giyince gdiecegi annecim" dedim. en sonunda "Tamam ozaman ben giyeyim bunu" diyene kadar bekledim ben onunla hiccc ilgilenmedim duvardaki yazilari okudum . O sinirlendi ceketini isirdi

olmadi ceketini yere atti ama baktiki bir sonuc yok giydi. Sonra arabada cikarabilecegi konsunda anlastik. Ona"B u kalin ceketi giymek istemiyorsun seni anliyorum ben dehic hoslanmiyorum kalin ceketlerden ama hasta olmani istemiyorum " diye de acikladim.arabaya biner binmez ceketini cikartti.eger ben onunla tartissaydim ya da tamam hadi giyme deseydim mutlaka bir dahaki sefere daha uzun bir tartisma süreci yasardik. Kizinizin davranislari cok dogal görüyorsunuz ben de ayni seyleri yasiyorum. Bugün gittigimde almaya hemen "Ben bu ceketi giyeyim en iyisi arabada cikarayim" dedi.Ama yarin yine baska bir seyi giymek istemeyebilir.

Kolay gelsin