Gönderen Konu: fazla kibar...  (Okunma sayısı 864 defa)

Çevrimdışı özgür_ruh

• Genç Üye
  • **
    • cimcimem
fazla kibar...
« : Temmuz 25, 2008, 08:02:37 öö »
Merhaba Nil,
Seni üç bebişinle tekrar aramızda görmek ve en önemlisi sorularımıza zaman ayırman harika oldu, kendi adıma mutluyum çok.
Resim çok güzel, üç bebek, yada iki bebek bir abla, Tuanaya haksızlık etmeyeyim, ama zorlukları da çoktur şüphesiz. Yine de süper bir şey ve insanın saygısı artıyor, sağlıkla mutlulukla büyüt umarım :o)

Konuya gelicem ama nereden başlasam bilemiyorum, tüm bunlar sorun mu onu da bilemiyorum ama en azından doğru yapıp yapmadığımı ya da yanlışsa doğruyu uzman görüşüyle öğrenmeyi isterim.

İlk sorunum bağlılık sorunu ki  3,5 yaşına (1 şubat 2005 doğumlu)kadar baktığımdan olsa gerek diye düşünüyorum. ve bu zamana kadar sadece okula derslere gittiğimde haftada bir yada iki yarım gün annem baktı, anneanne ile arası iyi. Kendisi de öğretmen olduğundan etkinlikler yaptıklarından keyifli vakit geçiriyor. birde herşeyi bir kaç gün önceden ona anlatıyorum, ama olduğu gibi anlatıyorum anlattığım gibi gidince olaylar çok rahat karşılıyor ve sorun çıkarmıyor.

Fakat ister benimle ister babasıyla ister anneanneyle kalsın neredeyse 24 saat durmaksızın oyun oynamak istiyor. özellikle babasıyla kalmayı en çok seviyor, ve hayali kızları var, babasının parmaklarıyla uydurdukları 4 kız anneleri Öykü Ada oluyor  ve onlarla türlü oyunlar geliştiriyorlar hiç bir oyuncağa gerek duymadan. Biz şimdiye kadar her dakika onunla oynadık dersem yeridir, hem babası ve hem de ben,sabırla, nöbet değiştirir gibi. Acaba bu nedenle hata mı yaptık?

Birde yemekten tutda her tür nesneyi konuşturma huyu var, resimli kitap, bilgisayar ekranı, gazete, pilastik bir tabak,çizgi film karakterleri, hımmm mesela, pilav desinki , "Ada beni yesin, " ama pilavcım sıra ayranda , aaaa ısrar etme" şeklinde, ve sorunsuz yiyor bu yolla, bu doğru mu?

Bir de parka gittik dün mesela, Öykü Ada kendinden büyük bir abla ile kumla oynadı ve sonra dönme dolaba bindiler, kendileri çeviriyorlar, abla biraz hızlı çevirince kızım inmeye yeltendi ben de müdahale etmeden izliyorum, kız da kendisi indirmeye çalıştı, ben yetiştim bu arada. Ağlamaya başladı ve susturamadım, hıçkırmaktan konuşamıyor, ne oldu diyorum, zorla söyledi, abla demişki, "durmadan inme" aslında abla dpğru söylemiş ama Ada artık durmadan inebildiği için sanırım gururuna dokunmuş hem bir yandan sözünü dinliyor ablanın yapamıyor, bir yandan da tepki olarak ağlıyor, susturmak çok zor oldu, kızcağızda çok üzüldü (ablamız).bu durumla bazen karşılaşıyorum eğer benim daha önceden izin verdiğim bir şeyse, yada yapabildiği bir şeyse anneannesi dahi olsa yada yabancı biri müdahale edene çok tepki veriyor.

yine parkta her türlü oyuncağını paylaşıyor, hatta kendisi kaymaya gidince oyuncaklarıyla oynuyorlar başka çocuklar geri döndüğünde, "küreğimi alabilirmiyim" diye izin istiyor, tabiki kibarlığı hoş ama başka çocuklara bakıyorum kendine aitse hızla kapğıveriyor başkasının elinden, Ada ise izin istiyor başkasının elinde olmayan yanında olan kendi oyuncağı için, bu kibarlık normal mi, bunu değiştirmelimiyim, aynen devam mı?

yine parkta bir çocuk yerde arabalarıyla oynuyor, yanında bir çöp sopa var minik bişe, Ada çocuğa soruyor sopaı alabilirmiyim, yerde oysa çocukla alakası yok spoanın, çocuk bilgiç bir tavırla al diyor, bizimki tam alacakken, başka bir minik gelip kapıveriyor, eline alıp gitmek üzereyken Ada "alabilirsin" diyor, onu umursamayan küçük kıza....

çok uzattım, vaktini aldım, kafamda daha bir dolu soru var, sırayla yazarım, şimdiden çok teşekkürler...
« Son Düzenleme: Temmuz 25, 2008, 08:32:39 öö Gönderen: özgür_ruh »
Öykü Ada - 02.01.2005

"biz büyüdük ve kirlendi DÜNYA"m

"giyne sakin ol nütfen"

www.gadigadi.blogspot.com

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
Ynt: fazla kibar...
« Yanıtla #1 : Temmuz 27, 2008, 06:45:30 ös »
Merhaba Girne,
mesajinda yazdiklarindan anlasilan endise degil gurur duyman gerektigi.Kendi oyuncagini bile baskasindna almadan sormasi endise duyulacak kadar asiri kibarlik olarak yorumlanamaz. Bence kibarligin asiriligi da yoktur varsa da adi kibarlik degil yapmaciklik olabilir. Bu da cocuklarda rastlanacak bir davranis degildir. Cocuklar iclerinden geldigi gibi konusurlar, dogaldirlar.Ada´nin davranisi da aslinda cok dogru bir davranis, kendisine ait bir oyuncak bile olsa baskasinin elinden sormadan cekip almak yerine "konusmayi, iletisim kurmayi" yegliyor. Empati kuruyor.Duygusal gelisiminin, kurallara uymayi bilmesinin sonucu olarak cok güzel bir davranis sergiliyor. Diger cocuklarin bunu yapmamasi  onu sasirtabilir. BEn de Tuana´ya aciklamak zorunda kaliyorum böyle durumlarda."O cocuk sormasi gerektigini bilmiyor, henüz ögrenmemis,. eminim annesi babasi ona ögretecektir" diye. Simdi o da bunu ögrendi bir cocuk yanlis yaparsa "O bilmiyor ondan vuruyor, tükürüyor vb.." seklinde aciklama yapiyor. Ada ya da bu sekilde acikladiginda baskalari yanlis da yapsa o dogruyu yaptigini ve devam etmesi gerektigini ögrenir.
Oyun konusuna gelince, Ada ile oynamaniz cok güzel ama bazen birlikte bile olsaniz pasif kalmanizi öneririm.Bir süre sonra da oyundan cekilmeyi ve ona yalniz oynamasi icin imkan vermeyi. Baslarda aliskin olmadigi icin zorlanacaktir ancak cocukalrin yalniz oynamalari da gelisimleri icin önemli. Anne babanin cocuklariyl ilgilenmesi zaman gecirmesi sürekli oynamasi cok dogru ve güzel bir davranis ancak cocuk kendi kendine oyun kurup oyuncaklarla ya da cevresindeki malzemelerle kendi kendine oyalanmayi da ögrenebilir.Onun oynunlarinda pasif kalip oyunu onun kurmasini saglayip yavas yavas oyundan cekilebilirsiniz.
Nesneleri konusturma hayal dünyasinin genisligini gösteriyor. Fantezi oyunlari cocugun ic dünyasini oyunla islemesi özümsemesi anlamina gelir. Günlük hayatta gözlemlediklerii duyduklarini, ögrendiklerini ya da kafasina takilanlari bu yolla cözer, özümser ögrenir. Tuana da herseyi ama herseyi konusturuyor..Cok afedersin kakasini bile..:)
Sevgi ve selamlar :)

Çevrimdışı özgür_ruh

• Genç Üye
  • **
    • cimcimem
« Yanıtla #2 : Temmuz 28, 2008, 07:46:34 öö »
Çok teşekkür ederim Nil, yazdıkların benim için ekstra değerli, hem uzman görüşü ve hem de üç çocuklu bir hayatın, zorluk demek istemiyorum ama yoğunluğun içinden yanıtladığın için sonsuz teşekkürler...

devam ediyorum...

öncelikle kreşe gitmek hiç istemiyor, parka ya da bir arkadaşa gittiğimizde bize gelen arkadaşlarının verdiği tepkinin aksine, (arkadaşları ile güzelce oyun oynuyor bu arada) "eve  yada babana gidiyoruz annecim " dediğimde hemen hazırlanıyor, ben bunları evde iyi vakit geçirmesine ve ona herzaman kandırmadan yaklaşmamıza bağladım. Bu nedenle mi, yoksa çocuğun vereceği normal tepki arkadaşıyla kalmak istemesi mi olmalı?

Sonra bir anaokuluna hep birlikte gittik biz, bu arada oyunlarımız hep kreş, anaokulu orada ne kadar eğleneceği üstüne kurulu idi son günlerde alıştırmak için, ardından o kadar eğlenceli geldiki ona kreş sadece şunu diyor şimdi, "babamda sandalyede otursun, beni beklesin", bu sanırım güven duygusu ile ilgili. öyle mi gerçekten? yani kendine mi güvensiz, yoksa dışarıya tanıyıp öylemi güvenecek?

Artık ne kadar oyun oynasakda ben yetemediğimizi düşünüyorum ve parkda davranışlarınıdan arkadaşlarıyla mutluluğunu görüp kreşe gitmesinini faydalı olacağını düşünüyorum. 5 tam gün sence uygun mu? bazıları yarım gün gitsin bıkmasın vs diyor, sen ne dersin? 9-4 diye düşüüyorum ben...

Ada tam 1,5-2 yaşlarındayken tüm araba markalarını ve diğer markaları sorarak öğrendi ve markette hemen hepsini okuyordu, merakından ve görsel hafızasının kuvvetli olmasına bağladım ben bunu. Ardından pc ile tanıştı ve mesela "dora yada diego yada mickey mouse nasıl yazılıyor" demeye başladı. ben de harfleri söyledim, şimdi harflerin hepsini tanıyor, sayıları tanıyor, ingilizce sayıyor, yani tv de yada bizden ne görse sorarsa unutmuyor ve öğreniyor, bu hızlı öğrenme bu yaş çocuğuna özgü ek olarak (belki her anne baba gibi merak ediyorum) onun için yapabileceğimiz eksik kalan bir şey varmı, uzmanla görüşmeli miyiz?

sonra ben biraz panikledim harfleri öğrenmesine ve onu bilgisayar oyunlarına yönlendirdim, şimdi günde yarım saat kadar oynuyor bu doğru mu, erken mi , yanlışsa-erkense  hemen başka tarafa yönlendierbilirim... (bu arada ben ona kalem tutmayı dahi öğretmedim, tüm bunları o belirledi sordu ve öylece öğrendi)

bu aralar birde şey başladı, mesela pilavı konuşturduğu zaman pilav desin ki "hayır Ada beni yemesin "  "hayır Ada seni yiyecek" de,( bu arada replikleri hem oyunda hemde her konuda belirleyen o ve biz de tekrar eden maraba takımı şeklindeyiz:)  sonra "pilav ısrar etsin" bu kez bağırmaya başlıyor, "hayır dedim pilav, sana hayır dedim şeklinde"

bu arada deli sanacaklar beni, markette gidiyoruz, Ada "annecim maydanoz beni alın diyor", sen hayır de, "hayır maydanoz seni alamayız diyorum ve bir kadınla gözgöze geliyorum :) bana garip garip deliymişim gibi bakıyor, ben de bilimum zerzevatla konuşarak onu taakmayarak yola devam ediuorum...

bir merak ettiğim konu da: yürümeye ilk başladığında çekmece karıştırdığı dönemler, her şeyi yere atıp sadece mor olanları elinde tutuyordu. sonra sadece mor giydiği başka hiç bir rengi asla giymediği bir dönem geldi, ve hala mora bağlı ama giymek konusunda ısrar etmiyor, (b u arada tüm davranışlarımızı ona göre yönlendiriyoruz biz) ama  mutlaka bir objeyi yanından ayırmıyor, bu takıntımı? ne yapmalıyım?
örnekler: bir aktivya yoğurt hatırlıyorum, colgate diş çalkalama sıvısı, bir tornavida, mermer yanmayan bir çakmak, kağıt tuz paketi, vs.
örneğin bir dönem 4 e taktı, herşey 4 olmalı, saat 4, yaşı 4 sevdiği rakam dört, şimdi de dikdörtgene takmış durumda, bir tabela görüyor, benim içinmi yapmışlar, dikdörtgen bir şeklide katlıyor havluyu, yada kağıdı öyle kesiyor ve yanından ayırmıyor...

çok uzattım ama doğpruları duydukça rahatlıyorum, ben cips ve kolayı hiç tattırmadım Adaya dedimki nasılsa yer bir gün ben geciktirebildiğim kadar geciktireyim. kuzenim geçen cips aldı, ve yemeye başladı, Adaya da uzattı, Ada hemen "bu sağlıksız, " dedi ama çokda şaşırdı, yanıma geldi ve hastalanacak değil mi dedi, acaba çok mu etkiledim diye düşündüm ve biraz ne diyeceğimi şaşırdım. arkadaşım da geçen gün sordu Adaya cips yermisin diye "  Ada şaşırdı ve hayır dedi, arkadaşımla gözgöze geldik hatırladı ve kardeşi Emirin merak edip aldığınıu ve atacaklarını zararlı olduğunu söyledi, o günden beri hergün, Busenur ve Emir hastalanacakmı, yada neden tadını merak etmişler, neden yiyorlar gibi sorulare soruyor, çokmu abartıyorum bu meseleyi? nasıl anlatmalıyım?

kızım geldi, çok da uzun oldu, Nil şimdiden sana çok teşekkür ederim....
« Son Düzenleme: Temmuz 28, 2008, 07:50:15 öö Gönderen: özgür_ruh »
Öykü Ada - 02.01.2005

"giyne sakin ol nütfen"

Çevrimdışı özgür_ruh

• Genç Üye
  • **
    • cimcimem
« Yanıtla #3 : Temmuz 28, 2008, 08:55:39 öö »
bu arada NİL kaka konuşturmak demişsin, aynından ben de de var Ada tuvalette: İA
-aDA HANİ ÇİŞ VARDI,
ADA- bidakika anne
-kızım neyi bekliyoruz??
ADA-soruyorum <annecim ,
e sordunmu peki?
Ada: şuanda çişin işi varmış :P

İA yı yinE Ada yaptı, son takıntısı İlayda abları, benim 6 ya giden kuzenim...
« Son Düzenleme: Temmuz 28, 2008, 08:56:54 öö Gönderen: özgür_ruh »
Öykü Ada - 02.01.2005

"giyne sakin ol nütfen"

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #4 : Temmuz 29, 2008, 08:41:57 ös »
Merhaba Girne,
 anlattiklarindan yola cikarak anaokulunu mutlaka öneririm. Özellikle tek cocuklarda sosyal geliism acisindan cok önemli.  Anne baba tek ya da ilk  cocuklarina   daha fazla ilgi ve zaman ayirabildiklerinden bu cocuklarin gelisimleri bazi alanlarda daha hizli olabiliyor. En saglikli olani cocugun yasitlariyla oynamasi, bir gurup icinde birey olmayi ögrenmesi, anne babasiz  bir grup icinde kendi rolünü bulabilmesidir.Kendine kendine oyun kurmayi ögrenmesi bu kurdugu oyuna yasitlarini dahil edebilmesi ya da baska cocuklarin kurudgu oyunlara uyum saglamayi ya da fikirlerini söylemeyi kisacasi özellikle 3 yasindan sonra bagimsiz kendi ayaklari üzerinde durabilen bir birey olabilmesi gerekir. Bu nedenle anaokulu cocugun istegine birakilmamalidir. Anaokulunda oyun oynanir, arkadasliklar kurulur bu nedenle ben türkiye´de "Okuldan bikar" yorumunu hic anlamiyorum. Dogru da bulmuyorum. Eger anne baba cocuga "Istemezsen gitmezsin" hisini vermez ise cocuklar anaokuluna severek  giderler. Tabiki ilk sene cocuk zaman zaman evde kalmak isteyecektir bu cok normal. Eger imkanin varsa evdeysen önce yarim gün yollamani öneririm.Calisan anneler icin tam gün güzel bir imkan ve 4 yasindan sonra cocuklar icin sorun da olmaz tam gün ama ben imkan oldugu sürece cocugun yarim gün yollanmasindan yanayim(Anne calismiyorsa) ögleden sonra aileyle gecirme sansi olur.
Eger Ada´ya kardes düsünmüyorsaniz anaokulu daha da önemli.
Günümüzde cocuklar cizgi filmler, kitaplar bilgisayarla sayesinde harfleri cabuk ögreniyor. Eger kendiligindne ilgi duyuyor ve ögreniyorsa bir sorun yok. Önemli olan anne babanin cocuga kasitli sekilde okuma yazmayi ögretmeye calismamasi. Okuma yazma ilkokulda ögrenilir. Ama couk kendiligindne ögrenmeye calisiyorsa asla da engel olunmamali.Tuana da kahvaltilarda meyve suyu ve süt paketlerindeki yazilardaki harfleri sora sora  harfleri ögrendi.Bazilarini yazmaya basladi daha 2 yasindayken ama bu bir dönemdi ve simdi  tek ilgisi bebeklerini doyurmak, gazini cikarmak :) Özellikle birsey yapmaya gerek yok, sorularini cevaplamak yeterli. Zaten Ada size yolu gösterecektir. Eger daha da fazlasini isterse yani okuma yazmayi ögrenmek gibi yine onun tercihi ilgisi ihtiyaci göz öününe alinarak davranilmali.Hizi Ada belirler. Ama özel birseyler yapmak icin henüz erken.
Nesneleri konusturma konusu sana göre normalden cikiyorsa Ada nin tamamen hayal dünyasinda yasayip yasamadigini gözlemlemelisin. Ayni hayali arkadaslarda oldugu gibi. KEndisini dis dünyaya kapatip tamamen hayal dünyasina kapatmadigi sürece sorun yok.
Takinti konusuna gelince, sadece bu anlattiklarina bakarak esalari yanina almasinin takinti oldugu söylenemez. eger bu davranislari onun günlük hayatini etkileyecek durumda ise bir uzmanin fikrini almani öneririm. Bu konunun uzmani bir cocuk psikologudur.cocuklar belli dönemlerde belli oyuncak ya da esyalari yanlarina alinca kendilerini güvende hissederler. Bunu düsünebilirsin, acaba Ada kendisini güvende hissetmek icin mi bazi esyalari yaninda tasiyor bazi seyleir tekrarliyor ya da eksiligini duydugu bir seyin yerine mi onlari koyuyor ya da sadece böyle bir dönem ve gecici bir aliskanlik olarak mi gözlemliyorsun. Buradan yorumy apmak dogru olmaz, bu konuda biraz daha gözlemle, nedenlerini bulmayi dene eger kafanda soru isareti olursa dedigim gibi bir uzmanin fikrini almani öneririm.
Sagliksiz yiyecekler konusunda cocuklari bilgilendirmek dogru tabiki Tuana da daha hic cola icmedi ve cocuklarin cola icmedigini biliyor ama yeni tanistigi bir türk arkadasinin (yasiti) cola ictigini duyunca cok sasirdi. Ona cola cok sagliksiz arkadasin X sagliksiz oldugunu bilmedigiicin iciyordur  deyip konuyu kapatiyorum. cocuklarimiz gercek dünyayla tanistiklarini herkesin ayni kurallara uymadigini, herkesin dogruyu yapmadigini farkediyorlar ve bu sürecte oldukca sasiriyorlar. Yine burada anaokulu cok önemli.
Ada nin üstüne cok düsüp düsmediginizi kontrol etmenizi öneririm.Bu yazdiklarindan ben bir yourm yapamiyorum ama tek cocuk sendromu belirtileri görüyorsan  bu konuda birseyler yapmani öneirrim. Sosyal gruplar, anaokulu, kurslar, spor faliyetleri gibi. Siz olmadan cocuklarla birlikte olmasi dogru olur.
Sevgiler :)

Çevrimdışı özgür_ruh

• Genç Üye
  • **
    • cimcimem
« Yanıtla #5 : Temmuz 31, 2008, 07:06:55 öö »
Çok teşekkür ederim Nİl, zaman ayırıp içtenlikle yanıtladığın için...
Kızımı ben uzun bir süredir yönlendiriyorum, bizim onunla yaptıklarımızı o da bebekelriyle uygulayarak gösteriyor, bu yolla ben aslında yanlış yaptıysam onu da görme fırsatı yakalıyorum. Örneğin anneanneye gidince anneanne ya da büyükbabayı oyunun içine çekiyor, onlarda karşılık verince gözü hiçbirşeyi görmüyor, beni dahi aramıyor. Y a da evde baba ve benle oynarsa. Ama tek başına da keyif alıyor artık...

ek olarak ben takıntıdan çok bu durumun acaba başka bir açıklaması olabilirmi diye düşündüm, yoksa her çocuk kendine özgü bu tarz durumları yaşar mı?
iA
tekrar çoooook teşekkürler, üç silahşörü ve annelerini öperim çokca :o)
Öykü Ada - 02.01.2005

"giyne sakin ol nütfen"

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #6 : Ağustos 02, 2008, 09:26:09 ös »
Rica ederim Girne:) Yalniz saglikli beslenme konusunda ayrica bi baslik acip oradan sohbete devam edebiliriz. Eminim diger annelerde katilacaktir.
Sevgiler:)