Çok teşekkür ederim Nil, yazdıkların benim için ekstra değerli, hem uzman görüşü ve hem de üç çocuklu bir hayatın, zorluk demek istemiyorum ama yoğunluğun içinden yanıtladığın için sonsuz teşekkürler...
devam ediyorum...
öncelikle kreşe gitmek hiç istemiyor, parka ya da bir arkadaşa gittiğimizde bize gelen arkadaşlarının verdiği tepkinin aksine, (arkadaşları ile güzelce oyun oynuyor bu arada) "eve yada babana gidiyoruz annecim " dediğimde hemen hazırlanıyor, ben bunları evde iyi vakit geçirmesine ve ona herzaman kandırmadan yaklaşmamıza bağladım. Bu nedenle mi, yoksa çocuğun vereceği normal tepki arkadaşıyla kalmak istemesi mi olmalı?
Sonra bir anaokuluna hep birlikte gittik biz, bu arada oyunlarımız hep kreş, anaokulu orada ne kadar eğleneceği üstüne kurulu idi son günlerde alıştırmak için, ardından o kadar eğlenceli geldiki ona kreş sadece şunu diyor şimdi, "babamda sandalyede otursun, beni beklesin", bu sanırım güven duygusu ile ilgili. öyle mi gerçekten? yani kendine mi güvensiz, yoksa dışarıya tanıyıp öylemi güvenecek?
Artık ne kadar oyun oynasakda ben yetemediğimizi düşünüyorum ve parkda davranışlarınıdan arkadaşlarıyla mutluluğunu görüp kreşe gitmesinini faydalı olacağını düşünüyorum. 5 tam gün sence uygun mu? bazıları yarım gün gitsin bıkmasın vs diyor, sen ne dersin? 9-4 diye düşüüyorum ben...
Ada tam 1,5-2 yaşlarındayken tüm araba markalarını ve diğer markaları sorarak öğrendi ve markette hemen hepsini okuyordu, merakından ve görsel hafızasının kuvvetli olmasına bağladım ben bunu. Ardından pc ile tanıştı ve mesela "dora yada diego yada mickey mouse nasıl yazılıyor" demeye başladı. ben de harfleri söyledim, şimdi harflerin hepsini tanıyor, sayıları tanıyor, ingilizce sayıyor, yani tv de yada bizden ne görse sorarsa unutmuyor ve öğreniyor, bu hızlı öğrenme bu yaş çocuğuna özgü ek olarak (belki her anne baba gibi merak ediyorum) onun için yapabileceğimiz eksik kalan bir şey varmı, uzmanla görüşmeli miyiz?
sonra ben biraz panikledim harfleri öğrenmesine ve onu bilgisayar oyunlarına yönlendirdim, şimdi günde yarım saat kadar oynuyor bu doğru mu, erken mi , yanlışsa-erkense hemen başka tarafa yönlendierbilirim... (bu arada ben ona kalem tutmayı dahi öğretmedim, tüm bunları o belirledi sordu ve öylece öğrendi)
bu aralar birde şey başladı, mesela pilavı konuşturduğu zaman pilav desin ki "hayır Ada beni yemesin " "hayır Ada seni yiyecek" de,( bu arada replikleri hem oyunda hemde her konuda belirleyen o ve biz de tekrar eden maraba takımı şeklindeyiz:) sonra "pilav ısrar etsin" bu kez bağırmaya başlıyor, "hayır dedim pilav, sana hayır dedim şeklinde"
bu arada deli sanacaklar beni, markette gidiyoruz, Ada "annecim maydanoz beni alın diyor", sen hayır de, "hayır maydanoz seni alamayız diyorum ve bir kadınla gözgöze geliyorum

bana garip garip deliymişim gibi bakıyor, ben de bilimum zerzevatla konuşarak onu taakmayarak yola devam ediuorum...
bir merak ettiğim konu da: yürümeye ilk başladığında çekmece karıştırdığı dönemler, her şeyi yere atıp sadece mor olanları elinde tutuyordu. sonra sadece mor giydiği başka hiç bir rengi asla giymediği bir dönem geldi, ve hala mora bağlı ama giymek konusunda ısrar etmiyor, (b u arada tüm davranışlarımızı ona göre yönlendiriyoruz biz) ama mutlaka bir objeyi yanından ayırmıyor, bu takıntımı? ne yapmalıyım?
örnekler: bir aktivya yoğurt hatırlıyorum, colgate diş çalkalama sıvısı, bir tornavida, mermer yanmayan bir çakmak, kağıt tuz paketi, vs.
örneğin bir dönem 4 e taktı, herşey 4 olmalı, saat 4, yaşı 4 sevdiği rakam dört, şimdi de dikdörtgene takmış durumda, bir tabela görüyor, benim içinmi yapmışlar, dikdörtgen bir şeklide katlıyor havluyu, yada kağıdı öyle kesiyor ve yanından ayırmıyor...
çok uzattım ama doğpruları duydukça rahatlıyorum, ben cips ve kolayı hiç tattırmadım Adaya dedimki nasılsa yer bir gün ben geciktirebildiğim kadar geciktireyim. kuzenim geçen cips aldı, ve yemeye başladı, Adaya da uzattı, Ada hemen "bu sağlıksız, " dedi ama çokda şaşırdı, yanıma geldi ve hastalanacak değil mi dedi, acaba çok mu etkiledim diye düşündüm ve biraz ne diyeceğimi şaşırdım. arkadaşım da geçen gün sordu Adaya cips yermisin diye " Ada şaşırdı ve hayır dedi, arkadaşımla gözgöze geldik hatırladı ve kardeşi Emirin merak edip aldığınıu ve atacaklarını zararlı olduğunu söyledi, o günden beri hergün, Busenur ve Emir hastalanacakmı, yada neden tadını merak etmişler, neden yiyorlar gibi sorulare soruyor, çokmu abartıyorum bu meseleyi? nasıl anlatmalıyım?
kızım geldi, çok da uzun oldu, Nil şimdiden sana çok teşekkür ederim....