Sevgili Nil Hanim, bu sefer sorum kresle ilgili:)
Hatirlatmak icin: Ikiz ogularim neredeyse 22 aylik oldular. Fakat onceki sorumdan hatirlarsaniz, gelisimleri geriden geliyor. Buyuk ihtimalle 2 ay erken dogumlarindan kaynaklanan bir gerilik var. Haftada 2 gun bir ozel egitim merkezine devam ediyoruz. Su aralar onemli gelismeler kaydediyorlar. Ogullarimdan biri konusmaya bile basladi ufak ufak.
Ogullarimin gelisimi icin onlarin olabildigince cok uyarana ihtiyaci oldugunu biliyorum. Ancak ben calistigim icin gunduz ikisine bir bakici bakmakta. Bu bakici, cocuklari seven bir hanim olmakla birlikte, egitimi, kulturu nedeniyle onlara gereken egitimleri verecek kapasiteye sahip degil. Egitici oyunlar oynamaktan cok uzak. Yaptigi tek sey kitap okumak ve hoplatip ziplatmak diyebilirim. Cocuklar butun gun kendi kendilerine oyuncaklariyla oynuyor (amacina uygun olmayan sekilde cogunlukla) diyebilirim. Aksam geldigimde onlarla yaptigim kisa faaliyetlerin bile onlarin gelisimine buyuk katki yaptigini gorebiliyorum. Birkac gun calistiktan sonra mesela ogullarim kitaptaki sordugum nesnelerin resimlerini bana gostermeye, vucut uzuvlarini sordugumda gostermeye basladilar. O zaman, bakicimizdan genel olarak memnun olmakla birlikte (daha fazlasini bir kisiden beklemek haksizlik olur), acaba bir krese gondermem onlar acisindan daha mi faydali olur diye dusunmeye basladim. Mesela bir ogretmene 2-3 ogrencinin dustugu, egitimli ogretmenlerin oldugu bir yuvaya... Bakicimiz, iki cocuga bakmanin yeterince yorucu bir is oldugu dusunulurse, onlara kolayina gittigi gbi bakmakta. Ozbakim becerilerinin hicbirini edinemediler. bardaktan su icemiyor, kasikla yemek yiyemiyor, tuvalet egitiminin t'si bile yok bizde henuz. Bunlar biraz bizim onlara firsat vermemizden, biraz da onlarin talep etmemesinden kaynaklanan seyler. Mesela ogullarimdan biri, eline bardak, kasik almayi bile reddediyor. Verirsek atiyor hemen.
Toparlarsam, henuz konusamayan, ozbakim becerileri olmayan bebeklerin 2 yas itibariyle krese verilmeleri uygun mudur? Yoksa 3 yasina kadar evde bakilmalari mi gerekir? Yarim gun secenegim olmaz herhalde o zaman hem bakiciya hem krese odeme yapmam mumkun degil cunku. Gunde bir iki saatlik oyun gruplari vardi belki ama calistigim icin getirip goturmem cok zor, okula bile goturmekte zorlaniyorum. Krese verip pisman olursam, geriye donusu de cok zor. Ayni bakici devam etmez buyuk ihtimalle, yeni bakici bulmak da (daha once yasadigim omrumden 5 yil goturen bir surecti) imkansiz gibi birsey iki cocuga...
Ozbakim ile ilgili tavsiyelerinizle birlikte, kresin ogullarima katkisi ya da olasi dezavantajlari hakkinda bilgi verebilir misiniz?