Merhaba Nil,
Daha önce senden kızım Asrın'ın uyku alışkınlığı ile ilgili destek almıştım. Şimdi danışmak istediğim konu ise, kızımın aşırı kitap tutkusu.
Önce sana durumumuzdan bahsedeyim; Asrın 10,5 aylık ve daha çok küçükken tanıştı kitaplarla. Ben ona kitapları okumak yerine resimleri anlatıyorum. Tabii çoğunlukla onun anlayabileceği sesler ve kelimelerle. Bu hep hoşuna gitti ama son zamanlarda kitapları görüş alanından kaldırmak zorunda kaldım. Çünkü bıkmadan, usanmadan kitap okumamı istiyor. Kitap okumamdan kesinlikle sıkılmıyor. Örneğin dün akşam 9 hikaye kitabı okudum. 2'sini 2 kez okudum ve hala sıkılmış görünmüyordu. Ona daha "Kızım kitap okuyalım mı" dediğim anda meşkul olduğu ne varsa bırakıyor ve hemen yere oturup kitapları getirmemi bekliyor ya da kendisi gidip çıkarıyor. Bu arada heyecandan sevinç çığlıkları atıyor ve inanılmaz seviniyor. Yalnız söyle de bir durum var ki, yeni kitaplara çok tepkili yaklaşıyor. Onları istemiyor. Eskileri alıp önüme koyuyor. Ben de üsteletmeden okuduğum kitapların arasında onları da kısa kısa gösteriyorum ve zamanla onları da sevmeye başlıyor.
Merak ettiğim şey, bu durum normal mi? Hani herşeyin fazlası zararlıdır denir ya, bu, kitap için de geçerli midir? Asrın'ın kitap okuma aktivitesine ilgisi gün içinde her daim aktif. Hiç bıkmıyor, sıkılmıyor.
Bir diğer sorum da en favori kitabı ile ilgili. Kitap, kurdun kendini kuzuların annesi olarak tanıtıp kuzuları yemesini anlatan kitap. Hani kapıyı açtırmak için binbir numara yapıyordu. Tabii ki ben bu kitabı kızıma almadım ama evde eskiden beri vardı. Asrın kitapları çok sevince ben de resimlerine bakması için onu da kitaplarının arasına koydum. Ben hikayeyi çok daha farklı ve keyifli bir hale soktum ama resimlerde kurt inanılmaz korkunç bir yüz ifadesine sahip. Kızımın kitapta özellikle kurtla ilgilendiğini gözlemlemedim. Ama 10,5 aylık olmasına rağmen çizimdeki ifadeyi algılayıp kötü etkilenir mi diye de düşünmeden edemiyorum. Bu kitabı o kadar çok seviyor ki. Kaldırmam gerektiğini düşünüyor musun?
İlgin için şimdiden teşekkürler.
Sevgiler,
FUNDA