Merhaba Nil,
Seni birkaç aydır düzenli olarak okuyorum. 9 aylık bir kızım var ve siteni keşfetmeden önce aklımda olan neredeyse tüm soruların yanıtlarını, daha sana soru sormadan buldum. Beni çok aydınlattın ve ben de senden öğrendiklerimi etrafıma anlatıyorum. İyi ki seni keşfetmişim

Şimdi ilk kez sana sormak istiyorum. Kızıma iyi bir uyku alışkanlığımı kazandırmak için daha bu site yokken (sanırım yoktu) okuduğum kaynaklardan öğrendiklerimi uyguladım. Keşke seni o zaman okuyabilmiş olsaydım. Çünkü çeşitli kaynaklarda yazdığına göre bebek en iyi 3-4 aylıkken kendi kendine uyumayı öğrenebilirmiş ve tavsiye edilen metod kontrollü ağlatma yöntemiydi. Ben o metodu biraz kızıma göre düzenleyerek uyguladım. Çok gaz sancısı olan bir bebekti bu nedenle, 4 aylık olduğundan itibaren uyku öncesi rutinini yapıp (dışarda pusetle gezinti,banyo,emme,yatak) yatağına koyuyordum biraz ninni ve okşamadan sonra yanından ayrılıyordum. Hemen ağlamaya başlıyordu, ben de yaklaşık 2 dakika, bazen ağlamanın şiddetine göre 1 dakika arayla tekrar tekrar yanına gidiyor ve varlığımı fark ettirip, biraz temas ve pışpışlamayla yine yanından ayrılıyordum. Uykuya dalması, çok uykusu olmasına rağmen bazen 1 saati bile buluyordu. Ben de ya sabır deyip devam ettim. Yazılanlara göre yaklaşık 1 haftada kendi kendine uyumayı öğrenecekti ama ancak 6 aylık olunca biraz rahat ettim. Sanırım o zaman sancıları da tamamen bitti. 6 aylık olduktan sonra da uyku öncesi yatağında ağlardı ama o kadar çok değil ve ben onu 3 dakikadan fazla ağlatmadım. İlk sorum; senin yazdıklarını okuduktan sonra, doğru olanı yapmak için o kadar özen ve sabır göstermiş olmama rağmen yanlış mı yaptım kaygısına kapıldım çünkü sen bebeklerin 6 aydan önce ağlatmaya bırakılmamasını söylüyorsun. Ya da yanına fazla mı sık gittim? İkinci sorumsa şu anda yaşadığım ve bir an önce çözüm bulmak istediğim sorunumla ilgili; Kızım kendi kendine oturmayı öğrendi hatta yoğun şekilde ayağa kalkma çalışmaları yapıyor ve artık yatağına koyduğum anda oturuyor ve tırmanıyor. Sen ısrarla tekrar yatırmak gerektiğini yazıyorsun. Ben de bunu denedim ama inan kızım hacıyatmaz gibi. Yatağına yatırdığım anda kalkıyor. O şekilde odayı terk etsem oturur vaziyette veya yarı tırmanmış şekilde ben odaya girene kadar ağlıyor. Hal böyle olunca ben de doğumundan beri yapmamakta direndiğim bir şeyi yapmaya başladım

Yatağına koymadan önce ayağımda sallıyorum. İyice uykusu gelince ve gözleri kapanmaya başlayınca yatağına koyuyorum. Bu şekilde bazen yine de kalkıyor ama bazen kalkmıyor ve yatağında uyuyor. Benim bu işe acilen çözüm bulmam lazım. Kendi kendine ayağa kalmaya başlayınca daha da zor olacak çünkü.
Çok yazıp, okuman için çok zamanını aldığım için üzgünüm ama ayrıntı verildiğinde çok daha rahat cevap verebildiğini bildiğim için yazdım gitti.
Katkıların için çok teşekkürler,
FUNDA